– De har sett potensialet i markedet og i dette selskapet, og vil inn i det nordiske markedet for strømintensive datasentre, sier Kjetil Hove Pettersen, gründer og administrerende direktør i datasenterbedriften Kryptovault.

I en fersk kunngjøring fra en generalforsamling i desember kommer det frem at det Hongkong-baserte blokkjedeselskapet Blockseed Ventures, gjennom et selskap registrert på Seychellene, har konvertert gjeld til egenkapital i Kryptovault.

Totalt 92 millioner kroner er blitt tilført selskapet gjennom gjeldskonvertering. Dermed rykker Blockseed inn som hovedeier i Kryptovault med 26 prosent av aksjene.

Får inn nye 61 millioner

Ifølge Hove Pettersen er selskapet ikke langt unna å få inn ytterligere syv millioner dollar, rundt 61 millioner kroner.

– Nå har vi en ny runde med egenkapitalinnskyting på trappene fra den samme aktøren. Når den er fullført vil de se ganske bra ut. Det var nødvendig, sier Kryptovault-sjefen.

Han legger ikke skjult på at fjoråret var tøft.

– Markedet var preget av nedgangstid gjennom 2018 og med relativt høye utbyggingskostnader på Hønefoss. Kundene har som kjent forlatt Norge i slutten av året, sånn at vi har måttet finne nye måter å drifte dette på, sier Hove Pettersen.

Kryptovault drifter og leier ut datasenterkraft til selskaper som driver innen blokkjedeindustrien – og spesielt knyttet til utvinning av bitcoin. Verdien på bitcoin falt i fjor med 73 prosent og har skapt problemer for en rekke bitcoinutvinnere.

Utbyggingsplaner lagt på is

Blockseed Ventures beskriver seg selv om en såkalt «engleinvestor» som går tidlig inn i oppstartsselskaper og bidrar med teknisk ekspertise for å skape vekst. Selskapet kom inn på eiersiden i fjor sommer. Siden den gang har regjeringen foreslått å fjerne redusert elavgift for datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta.

Det skremte vannet av Kryptovaults største kunde som avbrøt samarbeidet i fjor.

Ifølge Kjetil Hove Pettersen vil en full elavgift bety at kostnadene til selskapet øker med 30 prosent. Han sier at Blockseed Ventures er godt kjent med diskusjonen rundt elavgift.

Kryptovaults anlegg på Follum utenfor Hønefoss.
Kryptovaults anlegg på Follum utenfor Hønefoss. (Foto: Gunnar Lier)

– Det er en bekymring, men de har planer om å bygge dette ut. De ville bygge flere datasentre, blant annet de to i Glomfjord og Sauda selv om de er satt litt på is etter et labert marked, sier han.

– Har dere vurdert å ekspandere internasjonalt?

– Det er blitt ekstra aktualisert med tanke på elavgiften. Jeg kan ikke utelukke at det vil skje, men vårt ønske er først og frem å gjøre dette i Norge, sier Hove Pettersen.

Venter på godkjennelse

Kryptovault har vært igjennom et utfordrende år:

  • Prisen på bitcoin har falt som en sten.
  • Strømprisene har vært rekordhøye. Strøm utgjør rundt 90 prosent av selskapets utgifter.
  • Selskapets største, og nærmest eneste kunde, har forlatt Norge og avbrutt samarbeidet.
  • I tillegg har selskapets flaggskipsdatasenter på Hønefoss ikke fått midlertidig brukstillatelse av kommunen på grunn av støy fra bitcoinmaskinene. Dermed er kun én av to deler i drift.

– Nå har vi ventet på at kommunen skal fastsette krav til støynivå. Den var ikke i en posisjon til å behandle søknaden vår om brukstillatelse før den hadde tatt stilling til krav om støynivå. Vi håper det ikke er langt unna, sier Hove Pettersen.

I tillegg til at prisen på bitcoin har falt, har også vanskelighetsgraden knyttet til å utvinne bitcoin økt. Bitcoinsystemet fungerer slik at det nå utvinnes 1800 bitcoin om dagen. Jo flere aktører som utvinner bitcoin, jo vanskeligere blir det og jo færre bitcoin blir det per aktør. Det slår direkte inn i lønnsomheten.

– Det er investert mye mer penger i blokkjedeteknologi og miningsentre enn det egentlig er grunnlag for basert på dagens kurs, sier Kryptovault-sjefen.

Hittil i 2019 har Kryptovault gått i pluss på driften i takt med at strømprisene har falt gjennom januar og februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du en kommentar til politietterforskningen av Tidal, Nicki?
Slik gikk det da DN spurte superstjernen Nicki Minaj om Tidal-avsløringene.
01:04
Publisert: