Eiendomsinvestor Kurt Mosvold fra Kristiansand har investert over 30 millioner kroner i øynasjonen Sri Lanka siden 2008. Tv-profilene Thomas Numme og Harald J. Rønneberg er også med på eiersiden i Mosvolds Sri Lanka-selskap, og eier sammen ti prosent av de tre hotellene.

– Jeg var på fjellet, da jeg våknet opp tidlig søndag morgen, til en sms fra min norske partner, Harald Rønneberg. Det var med sjokk og vantro det gikk opp for meg hva som hadde skjedd, sier Mosvold.

– Jeg tok umiddelbart fire raske telefoner til mine nærmeste på øya. Heldigvis sto det bra til med dem, våre ansatte og gjestene våre. Uvirkelig at dette kunne skje i et land som jeg ofte betegner som mitt paradis på jord, legger Mosvold til.

Så langt han vet var ingen av Mosvolds ansatte på Sri Lanka eller deres familiemedlemmer blant de døde eller sårede.

– Når det er sagt, er det mange som kjenner noen som er direkte berørt. Mine partnere mistet en god venninne, som var mor til en åtte måneder gammel baby, sier Mosvold.

– Veldig uventet

Rundt 360 personer mistet livet i en rekke koordinerte bombeangrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka første påskedag. Dødstallene har fortsatt å stige etter hvert som myndighetene har fått bedre oversikt over konsekvensene.

– Terrorangrepene var veldig uventet. Sri Lanka har ingen historikk med terrorisme fra radikale muslimske miljøer. Jeg tror nok derfor at terroristene må ha fått hjelp utenfra, sier Mosvold.

Terrororganisasjonen IS tok tirsdag på seg ansvaret for angrepene, uten å legge frem bevis for deres involvering.

Mosvold Villa er ett av de tre hotellene Kurt Mosvold har bygget på Sri Lanka. Alle hotellene ligger i den kjente kystregionen Galle.
Mosvold Villa er ett av de tre hotellene Kurt Mosvold har bygget på Sri Lanka. Alle hotellene ligger i den kjente kystregionen Galle. (Foto: Mosvold, Sri Lanka)

I tillegg til å investere store summer på øyriket, har Kurt Mosvold engasjert seg i flere veldedige prosjekter på Sri Lanka.

«På Sri Lanka har vi involvert oss dypt i bistand, med praktisk nestekjærlighet og langsiktig støtte til en stolt nasjon som trenger vår hjelp. Siden 2006 har vi bygget barnehjem og startet fagskole for unge jenter», skriver selskapet Mosvold & Co på sine nettsider.

Kurt Mosvold var i ni år også leder for rådet i den veldedige organisasjonen Strømmestiftelsen.

– Fryktelig uheldig

Kurt Mosvold startet byggingen av sitt første hotell på Sri Lanka i 2008

– Det første hotellet sto ferdig i 2012, og så kom de to neste i årene før 2016, sier Mosvold til DN.

Et av Kurt Mosvolds hoteller på Sri Lanka, Amba Ayurveda Boutique Hotel
Et av Kurt Mosvolds hoteller på Sri Lanka, Amba Ayurveda Boutique Hotel (Foto: Mosvold, Sri Lanka)

Han forteller at de tre hotellene allerede har mottatt flere avbestillinger etter terrorangrepene.

– Tragedien er selvfølgelig fryktelig uheldig på kort sikt, men jeg tror effekten blir kortvarig, sier Mosvold.

– Angrepene fremstår for meg som isolerte hendelser, og de kunne kanskje ha vært avverget dersom myndighetene hadde fulgt opp advarsler de fikk fra utenlandsk etterretning, legger han til.

Tror du dette blir en oppvekker?

– Ja, det var jo det samme som skjedde i Norge etter at Breivik gjennomførte sine angrep 22. juli. Da ble det plutselig mye mer oppmerksomhet rundt sikkerhet og forebyggende arbeid, sier Mosvold.

Varsler nye investeringer

Flere land, deriblant Norge, fraråder nå sine borgere å reise til Sri Lanka.

– Jeg tror at disse rådene vil bli endret når man får mer oversikt over situasjonen, sier Mosvold.

Kurt Mosvolds står fast ved planene om å bygge enda flere hoteller på Sri Lanka. Her fra Mosvolds hotell We Escape.
Kurt Mosvolds står fast ved planene om å bygge enda flere hoteller på Sri Lanka. Her fra Mosvolds hotell We Escape. (Foto: Mosvold, Sri Lanka)

Eiendomsinvestoren lar seg ikke skremme av angrepene, og planlegger ytterligere investeringer på Sri Lanka.

– Vi er i ferd med å kjøpe opp en tomt der vi skal bygge et nytt hotell. Dette rokker ikke ved disse planene, sier Mosvold.

De tre hotellene han eier på Sri Lanka ligger i Galle-regionen, noen timer sør for hovedstaden Colombo. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.