Helseteknologiselskapet Laerdal Medical har de siste årene gjort opplærings- og gjenopplivingsutstyr for helsesektoren til en milliardgeskjeft. Selskapet er mest kjent for treningsdukken Anne, som brukes i førstehjelpsopplæring.

Årsregnskapet for 2018 viser at inntektene økte med 116 millioner kroner, og at omsetningen dermed bikket 3,8 milliarder for første gang. Året endte med et resultat før skatt på drøyt 515 millioner kroner, ti prosent lavere enn året før.

– Vi var veldig fornøyd med fjoråret og har investert mye for å posisjonere oss innenfor nye områder, sier viseadministrerende direktør Alf-Christian Dybdahl i Laerdal Medical.

Han er i USA for å signere de siste avtalene knyttet til oppkjøpet av det amerikanske selskapet B-Line Medical som ble offentliggjort onsdag.

Vil inn i skyen

B-Line ble etablert i 2004 og har per i dag 70 ansatte og hovedkontor i Washington, D.C. Selskapet er ifølge Dybdahl markedsledende innen skybaserte løsninger for fangst og analyse av video og data ved simuleringsbasert undervisning.

– Vi har allerede i mer enn ti år samarbeidet med denne bedriften, og overtar den nå for å kunne videreutvikle denne teknologien, sier Dybdahl.

Han ønsker ikke å avsløre hva selskapet betaler for B-line Medical, men opplyser at selskapet omsetter for rundt 17 millioner dollar i året.

– For oss er ikke dette en finansiell transaksjon, men en veldig strategisk investering. Vi er ute etter kompetansen og teknologien som selskapet sitter på og vil gjøre dette til en kjerne i virksomheten til hele konsernet, sier Dybdahl.

Kunstig intelligens

B-Line Medicals løsninger er allerede i bruk ved over 500 ledende sykehus og universiteter i 35 land.

– Gjennom vårt globale markedsapparat så forventer vi å kunne øke dette betraktelig, sier Dybdahl

Han ser et stort potensial for å bruke B-Lines plattform til å utvikle et bedre tilbud til kundene.

– Vi har den største markedsandelen innenfor markedet for simuleringsprodukter internasjonalt med sikkert over 100.000 simulatorer ute i verden. Ved å koble dette sammen med B-Lines skybaserte system kan vi samle inn data om hvordan disse brukes, og det gir oss en unik mulighet til å bruke kunstig intelligens og maskinlæring for hjelpe kundene våre til å forstå hvor de har et kompetansegap, og hvordan dette kan utbedres, sier Dybdahl

Rammet av børssmell

Lærdal-familien opprettet i 2012 investeringsselskapet Lærdal Finans for å skille ut de finansielle investeringene i et eget selskap. Børsfallet på tampen av fjoråret bidrar til at 2018 endte med et underskudd før skatt på drøyt 37 millioner kroner for Lærdal Finans. Dette er en betydelig nedgang fra et overskudd på 273 millioner kroner året før.

Ifølge DNs aksjonærregister hadde Lærdal Finans ved inngangen til 2019 blant annet store investeringer i Olav Thons Eiendomsselskap, de to Christian Ringnes-selskapene Victoria Eiendom og Eiendomsspar, samt i konsulentkonsernet Aqualis.

Morselskapet i Laerdal Medical-konsernet betaler for 2018 ut totalt 70 millioner kroner i utbytte, mot drøyt 223 millioner foregående år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.