Norske finans- og oljetopper reagerer sterkt på byråd Lan Marie Nguyen Bergs (32) uttalelser under Miljøpartiet De Grønnes (MDG) valgvake mandag. Partiet gjorde et godt valg, og fra scenen på valgvaken sa byråden for miljø og samferdsel i Oslo:

– Det er spesielt to grupper som skjelver litt ekstra i buksene i kveld. Den første er oljelobbyen, som innser at tiden da det var greit å tjene penger på å ødelegge fremtiden vår snart er forbi. Og den andre er utdaterte politikere som i årevis har feiget ut. De har sovet i timen i 30 år.

Hun la også til:

– Til alle politikere og eksperter som i tiår etter tiår har sagt at radikal miljøpolitikk er en tapersak og det eneste som gjelder er å bygge nye motorveier og gi oljeindustrien alt det den peker på: Dere tok feil.

– Hun har ikke noe på et storting å gjøre

Onsdag var olje- og offshorebransjen samlet på Holmenkollen Park hotell til meglerhuset Paretos årlige konferanse. Der falt Bergs uttalelse ikke i god jord.

– Det var det dummeste hun sa, faktisk. Hun har ødelagt regjeringsplattformen i 2021, sier investor og milliardær Bryn Skaugen.

– Du la merke til at Senterparti-politikere på tirsdag sa at det er helt uaktuelt, så det er jo veldig greit. Så da blir det et borgerlig alternativ i 2021. Ellers blir det Senterpartiet, Arbeiderpartiet og mellompartiene som et sentrumsalternativ. Jeg ville aldri sagt det selv, det er det dummeste hun har gjort, de to utsagnene der, legger han til.

Han mener likevel hun har hatt en positiv innflytelse på Oslo.

– Jeg er selvfølgelig enig i noe av det De grønne gjør i forbindelse med kommunevalget, men hun har ikke noe i et storting å gjøre. Det er det som er forskjellen, Oslo blir en fin by den, men det stopper der, sier Skaugen.

– Håper hun lærer litt mer

Også toppsjefen for det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek), Wenche Nistad, ble overrasket over Bergs uttalelse.

Giek-sjef Wenche Nistad.
Giek-sjef Wenche Nistad. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg hørte hun sa det. Jeg håper hun lærer litt mer om at det er forskjell på oljeprodusentene i verden. Man må ikke isolere Norge, man må se på Norge som en del av verden når det gjelder olje. Det viktigste er at vi tar bort det verste, som er kull, og det nest verste er der man produserer olje der man forurenser og forårsaker flere utslipp, sier Nistad.

– Jeg håper hun utvider horisonten litt og at hun blir mer ansvarlig nå som partiet får makt, legger hun til.

– De er jo glade i å bruke andres penger

Tidligere oljeanalytiker og nåværende investor Ole Petter Kjerkreit sier han respekterer MDGs syn og agenda.

– Verden kan nok være litt mer kompleks enn en del MDG-ere er klare over, tror jeg. Det vil ha store konsekvenser hvis vi skal legge ned norsk oljeindustri, men vi får bare respektere deres synspunkt. Jeg tror det er viktig å minne om at det vil få store konsekvenser for Norge.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg jublet etter mandagens brakvalg i Oslo.
Byråd Lan Marie Nguyen Berg jublet etter mandagens brakvalg i Oslo. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Hvilke konsekvenser vil det få?

– På flere måter som finansieringen av offentlige utgifter. De er jo glade i å bruke andres penger de også. Det vil også få drastisk effekt for sysselsettingen i Norge. Skal nedbygging av norsk olje- og gassindustri ha ønsket miljømessig effekt, må jo energibehovet som i dag dekkes av norsk olje og gass, erstattes av mer miljøvennlige energikilder, sier Kjerkreit.

– Vi som har levd litt lengre

Toppsjef Carl K. Arnet i BW Energy mener man ikke må glemme at Norge har vært et fattig land og at mye av velstandsøkningen i Norge de siste tiårene er takket være bransjen.

– Norge har nytt godt av oljeinntekter i veldig mange år og vi som har levd litt lengre vi husker et annet Norge. Men det er kanskje ikke så lett å se det for unge mennesker som ikke har opplevd det. Sånn har det vært til alle tider, at det ikke er så lett å skjønne hva det er som ligger bak oss, sier Arnet.

– Kan bransjen bli grønnere?

– Bransjen tror jeg jobber hele tiden med å prøve å gjøre det den gjør så effektivt og miljøvennlig som mulig. Men man kan ikke stikke under stolen at når man produserer hydrokarboner så er det fordi det brukes i andre enden. Det er det elementet som er den største bekymringen hvis man ser på det på den måten, sier Arnet.

Investor og forvalter Morten Astrup mener Bergs holdninger kan påvirke bransjen og verdien av feltene på norsk sokkel.

– Det man ser er at store amerikanske oljeselskaper selger seg ut av norsk sokkel og man skal ikke utelukke at det skjer på grunn av at den politiske risikoen øker og at man heller velger å produsere olje og satse andre steder hvor det er mindre krav og det er ikke bra for det totale miljøregnskapet, sier Astrup.

– Bekrefter bare mitt poeng

Berg svarer slik på kritikken fra finans- og oljetoppene:

– Disse uttalelsene bekrefter jo bare mitt poeng om at oljelobbyen ikke følger med i tiden. Oslo skal bli utslippsfritt innen 2030, og Europakommisjonens nye leder sier at EU skal slutte med fossil energi frem mot 2050. Men her i Norge investerer vi fortsatt titalls av milliarder kroner av våre felles penger i olje og gass hvert eneste år. Sånn kan vi ikke holde på lenger.

Byråden viser til at MDG mener det er smartere å legge en plan og forberede seg godt på denne endringen som hun mener vil komme før eller siden uansett.

– Da kan vi ta godt vare på alle de som jobber i næringen, og legge godt til rette for at de kan få andre jobber. Alternativet er å vente på sjokk fra markedene, som vil gjøre at mange på kort tid kan miste jobben slik som i 2015. Det er usosialt og urettferdig, sier Berg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.