Banker i hele det vidstrakte land kutter renten etter at Norges Bank i to omganger har kuttet styringsrenten med totalt 1,25 prosentpoeng.

Flere av bankene har likevel fått kritikk for å vente ukevis med å gjennomføre renteendringen fremfor å sette ned umiddelbart. Kritikk har også haglet i sosiale medier.

Men enkelte banker setter nå ned renten straks.

Rente under to prosent

Tirsdag melder Landkreditt Bank at de setter ned renten for nye og eksisterende kunder fra og med lørdag denne uken.

– Kundene våre har talt, og vi har lyttet. Nå er det viktig å få på plass endringer raskt. Derfor kutter vi nå renter for andre gang på en uke, og rentekuttet gjelder fra 28. mars for både nye og eksisterende lån, sier konsernsjef Ole Laurits Lønnum i Landkreditt.

På ordinært boliglån med inntil 75 prosent belåningsgrad kuttes rentene med 0,35 prosentpoeng. Totalt er denne boliglånsrenten kuttet med 0,65 prosentpoeng den siste uken.

Det er vesentlig mindre enn det andre banker har kuttet. Norges største bank DNB har kuttet med totalt 0,85 prosentpoeng. Sparebank 1 Hallingdal Valdres har kuttet med totalt 1,1 prosentpoeng.

Landkreditt Bank kom riktignok fra et relativt lavt rentenivå. Beste boliglånsrente er nå på 1,95 prosent.

Også Fana Sparebank melder tirsdag at de setter ned renten med umiddelbar virkning. Boliglånsrentene settes totalt ned med inntil 1,0 prosentpoeng fra og med fredag denne uken for både nye og eksisterende kunder.

– Vi har valgt å prioritere en rask lettelse i kundenes forpliktelser, og forskutterer derfor en forventet, senere tilpasning i bankens rentekostnader og bedre vilkår i pengemarkedet, sier administrerende direktør Lisbet K. Nærø i en pressemelding.

Flere banker kutter umiddelbart

Mandag reduserte BN Bank boliglånsrentene med inntil 0,40 prosent. Renteendringen trer i kraft 26. mars og laveste boliglånsrente er på 2,10 prosentpoeng.

Sparebank 1 Hallingdal Valdres' totale kutt på 1,1 prosentpoeng trer i kraft i dag, tirsdag, for de aller fleste lån.

– Vi skal ta vår del av dugnaden. Mange av våre kunder er i en ekstraordinær situasjon nå, og da skal vi stille opp så godt vi kan for våre kunder, sier administrerende direktør Knut Oscar Fleten i sparebanken i en pressemelding.

Det billigste lånet «Grønt lån for egen bolig» har nå en rente på 1,65 prosent.

DNB fremskynder rentekutt

Tirsdag varsler DNB at banken fremskynder sin renteendring for eksisterende kunder til senest 5. april fra tidligere kommunisert 2. mai.

– Vi har kuttet rentene våre to ganger de siste ti dagene, og det er en helt ekstraordinær situasjon i Norge. Dato for når renteendringen trer i kraft er viktig for mange av kundene våre i situasjonen vi nå står i, sier konserndirektør for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.