I et brev til kundene tar det tidligere styre i livselskapet Silver et knallhardt oppgjør med norske myndigheters behandling av selskapet. Fredag 17. februar ble Silver, som første livselskap, satt under offentlig administrasjon. Det skjedde etter at selskapet ikke klarte å tilfredsstille reglene for kapitaldekning, det såkalte Solvens II-regelverket (se faktaboks).

Stridens eple er hvor nær Silver var i å løse selskapets problemer gjennom å opprette et nytt selskap i Liechtenstein og flytte kundene over til det nye selskapet. 

Norske myndigheter mener Silver var langt unna en slik løsning, mens Silver-sjefene mener selv de var svært nære. Den avgåtte ledelsen mener at norske myndigheter nektet å godta løsningen av frykt for at andre livselskaper ville flytte ut dersom Silver fikk lov. 

Ordkrig

I brevet, som er undertegnet av tidligere Silver-styreleder Stig Grimsgaard Andersen, Silver-eier og gründer av Skagenfondene Åge Westbø og Voss-eier og tidligere Silver-styremedlem Rune Fløgstad, heter det blant annet følgende:

«Vår vurdering er at norske myndigheter har erkjent de mulige omfattende konsekvensene løsningen vi hadde arbeidet frem i Liechtenstein kunne utløse. Derfor ble det viktigere å stoppe oss, enn å bidra til løsning.»

Finansdepartementet avviser kritikken.

– Silver var ikke nær en løsning i Liechtenstein. Det var mangel på kapital, og ikke holdningen fra norske myndigheter, som gjorde at Silver ikke nådde frem i Liechtenstein, sier statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet til DN om Silver-brevet. Han understreker at fripolisene i Silver ville møtt de samme kapitalkravene i Liechtenstein som i Norge. Dette er noe også Sylvi Listhaug (Frp), som fungerte som settestatsråd i saken etter at finansminister Siv Jensen (Frp) meldte seg inhabil, har omtalt tidligere.

Det er et syn Grimsgaard Andersen er sterkt uenig i.

– Det er maktarroganse, sier han.

Krangel om Liechtenstein-møte

Grimsgaard Andersen gjentar argumentet Silver-ledelsen tidligere har fremmet om at det eneste som manglet i Liechtenstein-løsningen var et oppklarende møte mellom myndighetene i Norge og Liechtenstein. Det har norske myndigheter tidligere bestridt.

– Norske myndigheter avslo møtet. Vi ble møtt med en helt annen side enn det Finansdepartementet sier offentlig. De kommer med feilaktige opplysninger. Dette er verre enn alternative fakta. Vi kunne dokumentere at vi var svært nære en løsning, sier Grimsgaard Andersen. 

Han forteller at norske myndigheter fikk oversendt et møtereferat fra Silver der det kom frem at myndighetene i Liechtenstein ville møte med det norske Finansdepartementet.

– De må jo ha trodd at dette møtereferatet var fabrikkert, sier Grimsgaard Andersen.

Han legger til at myndighetene i Liechtenstein foretrakk å gjøre slike henvendelser gjennom selskapet Silver opprettet i Liechtenstein, EUP, heller enn direkte til Finansdepartementet.

Slik svarer Vamraak på Grimsgaard Andersens uttalelser:

– Silver har skyldt på myndighetene i flere år. Nå er det på tide at tidligere styre og ledelse tar ansvar for situasjonen de har satt kundene sine i, sier han, og avviser nok en gang at Finansdepartementet har fått noen henvendelse fra myndighetene i Liechtenstein. 

– Finansdepartementet har ikke blitt kontaktet av myndighetene i Liechtenstein om et møte, formodentlig fordi norske myndigheter ikke har noen rolle i konsesjonsbehandlingen som finner sted i Liechtenstein. Vi anser ikke opplysninger inntatt i et referat skrevet av en rådgiver for et selskap i Liechtenstein, videreformidlet til Silver og vedlagt et brev fra Silver til Finansdepartementet som en «direkte henvendelse» fra myndighetene i Liechtenstein. Hadde myndighetene i Liechtenstein ønsket et møte med norske myndigheter, kunne de ha kontaktet oss direkte. Det har de ikke gjort, sier han. 

Legger ansvaret på Silver

Som svar på brevet sier Vamraak følgende:

– Silver klarte ikke, til tross for utsettelser i to runder, å finne en løsning som sikrer kundenes pensjonsutbetalinger. Det er Silver sitt ansvar at det ikke klarer å oppfylle kravene, og at det heller ikke har klart å finne en annen løsning for å sikre kundenes pensjoner, sier Vamraak.

Han nevnes spesifikt i brevet fra Silver-ledelsen, og har flere ganger tidligere hatt møter med selskapet for å diskutere den krevende situasjonen. 

Finanstilsynet viser til Finansdepartementet for kommentarer til brevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om seg selv: – Jeg tror aldri en annen president har fått til så mye på så kort tid
Donald Trump oppsummerer sine første uker som president.
01:02
Publisert: