Barnehagekjeden Læringsverkstedets resultater for årets ni første måneder viser et resultat før skatt på 102 millioner kroner, opp fra 81 millioner kroner i samme periode i fjor. Årets inntekter ved utgangen av tredje kvartal er på 2,5 milliarder kroner, mot 1,8 milliarder kroner i fjor.

Læringsverkstedet er heleid av ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby. De startet barnehagekjempen i 2003 da de kjøpte sin første barnehage i Kristiansand.

Også for tredje kvartal økte både resultatet før skatt og inntekter.

– Dette skyldes hovedsakelig at oppkjøp gjennomført i løpet av 2017 får full effekt, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Læringsverkstedet har i løpet av året kjøpt 20 nye barnehager i Norge. Dette kommer på toppen av de 35 norske barnehagene selskapet kjøpte i løpet av fjoråret, og de 50 barnehagene det kjøpte i løpet av 2016.

Frykter ny bemanningsnorm

På få år har ekteparet Randi Lauvland Sundby og Hans Jacob Sundby bygget opp Læringsverkstedet til å bli Norges største barnehagekjede.

I Norge eier nå ekteparet 200 barnehager, med over 17.500 barn. Dette utgjør omtrent en dobling over de siste to årene, og det meste av veksten har kommet gjennom oppkjøp.

Selskapet har tidligere påpekt at det frykter den nye bemanningsnormen som Stortinget har vedtatt vil øke barnehagenes lønnskostnader. De nye reglene som setter minimumsgrenser for bemanningen i barnehagene trer i kraft fra 1. august neste år. Dette gjentas i rapporten for tredje kvartal, samtidig som Læringsverkstedet melder om at det har begynt å forberede seg til at bemanningsnormen trer i kraft.

Skaper debatt

Etter at DN publiserte denne saken fredag, har SV-leder Audun Lysbakken reagert.

– De store selskapene kjøper opp barnehager i høyt tempo, og dermed samles mer makt og mer penger på færre hender. Utviklingen truer mangfoldet i sektoren, ikke minst de private ideelle aktørene, sier Lysbakken til NTB, og understreker at han er for bemanningsnorm og vil forby profitt.

Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet avviser kritikken.

– Vårt overskudd er på 3,6 prosent, som er lavere enn gjennomsnittet i andre private barnehager. Vi har aldri tatt ut utbytte, og alle pengene forblir i barnehagene. Og for å lage en sammenligning som beskriver størrelsen på overskuddet i selskapet, så tilsvarer overskuddet to uker med lønn til våre 6000 ansatte, sier han til NTB og får støtte av leder for Utdanningskomiteen på Stortinget, Roy Steffensen (Frp). Han avfeier Lysbakkens kritikk og ser ikke noe galt i at slike aktører klarer å tjene penger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: