Hovedindeksen på Oslo Børs er opp nær 4,5 prosent knapt to uker inn i 2019.

Blant aksjene som har gått som en kule er Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, som i samme tidsrom er opp over 17 prosent.

Analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets benytter seg av muligheten til å ta gevinst. Han viser til at Aker-aksjen steg kraftig i forrige uke, etter at Aker Energy varslet oljefunn utenfor kysten av Ghana.

– Aksjen gikk mye på nyheten, og rabatten i aksjen kom kraftig ned, sier Westby til DN.

Aker Energy, som er eid av 50 prosent av Aker asa og Røkke-selskapet TRG as, boret en vellykket avgrensningsbrønn, Pecan-4A, offshore Ghana, ifølge en melding torsdag.

Det estimeres nå 2C-reserver ved feltet på 450–550 millioner fat oljeekvivalenter, og Aker Energy anslår at det med de to neste avgrensningsbrønnene som vil bores vil det totale volumet som vil inkluderes i planen for utbygging og drift (PUD) ha potensial til å bli økt til mellom 600 og 1.000 millioner fat oljeekvivalenter.

Aker-aksjen steg rundt fem prosent på nyheten, og tas nå ut av Sparebank 1 Markets anbefalte investeringsportefølje denne uken. Ut går også oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon, som har hatt en svak utvikling så langt i år, etter kraftig oppgang det siste året.

Westby forklarer at oppdrettsselskapet er enn litt mer defensiv aksje, mens porteføljen nå innrettes mer mot sykliske aksjer som kan nyte godt av mer positive nyheter omkring handelskonflikten mellom USA og Kina.

– Vi har skrudd porteføljen mer mot positive nyheter rundt handelskrigen. USA og Kina må finne en løsning før 1. mars, og nå ser vi at eksporten i Kina faller og at konflikten begynner å merkes, sier analysesjefen.

Han tar også ut teknologiselskapet Kitron fra porteføljen denne uken. Bakteppet er fravær av nyheter i det korte bildet.

– Det som vil være positivt for selskapet er kapitalmarkedsdagen i mars. Inntil da ventes det ikke så mye nyheter fra denne type selskaper, sier Westby.

Albert Collett, investeringsdirektør i Arctic Fund Management.
Albert Collett, investeringsdirektør i Arctic Fund Management. (Foto: Adrian Nielsen)

Investeringsdirektør og forvalter Albert Collett i Arctic Fund Management tar inn oppdrettskonsernet Mowi (tidligere Marine Harvest) i sin anbefalte aksjeportefølje denne uken.

Han peker på at lakseprisene holder seg høyt, rundt 60 kroner kiloen, med kontraktspriser for andre kvartal på 65 kroner kiloen.

«Høyt, men tesen er fordelaktig markedsbalanse fremover», skriver Collett i en epost til DN.

Forvalteren tar også inn jernebaneentreprenør NRC Group, som det siste året har ekspandert kraftig. NRC ble gjennom oppkjøpet av finske statseide VR Track i fjor den største aktøren i Finland.

«Bra lønnsom vekst og aksjen har korrigert ned til interessante investeringsnivåer», skriver forvalteren.

NRC-aksjen er ned over 16 prosent de siste tre månedene, hvorav nær syv prosent siden nyttår. MOWI er opp rundt to prosent siden nyttår, og ned omkring én prosent på tremånedersbasis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert: