Meglerhuset Sparebank 1 Markets og analytiker Lars-Daniel Westby snur i synet på flyselskapet Norwegian. Han barberer kursmålet fra 240 til 100 kroner og anbefaler investorene å selge aksjen. Norwegian-aksjen handles torsdag formiddag rundt 171 kroner på Oslo Børs.

«Driften kan bli utilstrekkelig»

– Vi ser en høy risiko for at kontantstrømmen fra driften ikke vil være tilstrekkelig for å finansiere Norwegians vekst, skriver Westby i sin rapport, som tviler på at salg av aksjer i Bank Norwegian eller bruk av salg/tilbakeleie-kontrakter for flyene kan sikre den nødvendige finansieringen.

Analytiker Lars-Daniel Westby mener Norwegian derfor har to alternativer for å opprettholde driften.
Analytiker Lars-Daniel Westby mener Norwegian derfor har to alternativer for å opprettholde driften. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Meglerhuset baserer analysen på den historiske utviklingen i Norwegians inntekter per tilgjengelige setekilometer sett opp mot forventet vekst og forventede kostnader i 2018.

– Vår analyse viser at inntekter per setekilometer vil falle 11 prosent i 2018 og fem prosent i 2019, skriver Westby.

Analytiker Westby mener Norwegian derfor har to alternativer for å opprettholde driften. Det første er at flyselskapet går tilbake til forretningsmodellen fra før 2014, da det ikke hadde lansert langdistanseflyvninger.

«Selge hele selskapet»

– Ifølge våre estimater hadde Norwegian en avkastning på investert kapital etter skatt på rundt ti prosent i perioden 2009–2013. Etter lanseringen av langdistanse har dette falt til to prosent, påpeker analytikeren i rapporten.

Det andre alternativet er å kvitte seg med langdistanseflyvninger, ifølge meglerhuset.

– Men det vil sannsynligvis ha få kjøpere da det er et tapsprosjekt, skriver analytiker Westby.

Ifølge ham er det mer realistisk å selge hele selskapet.

– Det burde være attraktivt for kjøpere fra bransjen da de vil få eksponering mot et konsolidert skandinavisk marked, skriver Westby i Sparebank 1 Markets.

Han trekker også frem at å kjøpe opp Norwegian vil være med å fjerne en konkurrent og gi tilgang til nye fly uten å øke det samlede tilbudet av nye fly.

«Vårt høyst usikre anslag på verdijustert egenkapital per aksje er over 400 kroner», skriver meglerhuset. (Vilkår)

Dette er det beste rådet sjeføkonomene har fått av kona
Øystein Dørum i NHO og Roger Bjørnstad i LO forteller om de beste rådene de har fått av kona, om egen pensjonssparing og om hva Norge ville vært uten oljepenger.
02:35
Publisert: