Danske Bank og den norske konsernsjefen Thomas Borgen er blitt slaktet i dansk presse det siste døgnet. Avisen Berlingske Tidende avslørte i fjor at hundrevis av milliarder kroner ble overført i lugubre transaksjoner gjennom Danske Banks filial i Estland. I en lederkommentar mener avisen at Borgen har vært såpass velinformert om saken at den sene og svake reaksjonen ikke kan forsvares.

Onsdag trakk Thomas Borgen seg som konsernsjef, frivillig, og får med seg en sluttpakke på 17,5 millioner kroner ut døren. Da skapte oppstandelse i danske medier.

– Det er en skandale av rang. Man bør jo ikke først ødelegge butikken og så etterpå få flere millioner for å gå. Jeg skjønner at mannen er ansatt av bankens styre, men rent moralsk er det uanstendig og jeg håper bankens aksjonærer vil gjøre opprør, sier Hans Kristian Skibby, Dansk Folkepartis næringspolitiske talsmann til Børsen.

Partiet Enhedslistens næringspolitiske talsmann, Pelle Dragsted, kaller sluttpakken direkte støtende for rettsbevisstheten.

– Man legger frem en rapport som grunnleggende anerkjenner at det er foregått økonomisk kriminalitet av en nærmeste helt uforståelig omgang, hvoretter direktøren belønnes med et gyllent håndtrykk på mer enn ti millioner kroner når han fullt forståelig går. Det skriker jo til himmelen, sier han.

Mener Borgen burde bli sittende

Hodejeger og lederforsker Lars Esholdt mener tvert imot at Borgen burde blitt sittende etter den massive hvitvaskingsskandalen. Danske Esholdt mener Borgen har en historikk og troverdighet som gjør at han er blant de best skikkede til å rydde opp i skandalen.

– Hvem skulle ellers gjort det? Styret sier det har tillit. Hvis man har tillit er han absolutt en som kan gjøre noe ved det. En organisasjon lærer ikke noe ved å sparke toppsjefen, sier han.

Det danske finanstilsynet har varslet at det vil gjenåpne granskningen av Danske Bank. Samtidig vil det belgiske konsulenthuset Deminor Recovery Service, som lever av å samle institusjonelle investorer til gruppesøksmål, kreve en ny uavhengig undersøkelse av Danske Bank på neste generalforsamling i 2019.

«Barnslig og meget naiv»

Hvitvaskingen av flere hundre milliarder kroner foregikk i perioden 2007 til 2015 til tross for at Danske Bank ble advart allerede i 2007 av den russiske sentralbanken om «kriminell aktivitet i sin reneste form». Konsernsjef Borgen trakk seg like før den uavhengige granskningsrapporten av Danske Bank ble lagt frem om formiddagen. Den konkluderte med at Borgen ikke har brutt med sine juridiske forpliktelser som toppsjef.

– Hvis du skal være toppsjef må du ta kalkulerte risikoer. Når «shit hits the fan» viser det seg at dette er noe av risikobildet ved å være toppsjef, sier Esholdt.

Han mener det helt åpenbart er mye å lære for systemet i banken og også for Borgen selv, men at den som egner seg best til å rydde opp i gamle rutiner på mange måter er han som har ignorert signalene.

– Det er ikke alltid det lønner seg å bli skilt fra sin kone. Noen ganger kan man arbeide med forholdet, sier han.

– Det blir ikke en substansiell endring av forholdene bare fordi du skifter en person på toppen. Det er en barnslig og meget naiv anskuelse av verden, sier Esholdt.

Godtroende nordmenn og paranoide dansker

Hodejegeren mener også det kan ha vært et kulturelt aspekt ved avgangen til Borgen.

– Danskenes oppfatning av nordmenn er at de er snillere enn den gjennomsnittlige dansken. Dansker er hardere, mer kontante og mer paranoide forretningsmenn, sier Esholdt, som har bodd i Norge de siste 30 årene.

Thomas Borgen får med seg en sluttpakke på 17,5 millioner kroner.
Thomas Borgen får med seg en sluttpakke på 17,5 millioner kroner. (Foto: Mikaela Berg)

Han mener dansker ser på nordmenn som mer godtroende, litt mer naive og rikere i den forstand at de har råd til å gjøre feil. Ifølge ham passer Borgen godt inn i danskenes bilde av godtroende nordmenn.

– Plutselig er Borgen oppe i en situasjon hvor han kanskje skulle vært mer paranoid, og det blir det kanskje mer bensin på bålet av, sier Esholdt.

«Så dumme er ikke Danske Bank»

Dansken legger dog ikke skjul på at han kjenner Borgen såpass godt at de snakker sammen når de møtes. En «ydmyk norsk, ganske hyggelig person», er Esholdts beskrivelse av Borgen.

Han mener Borgen står godt skodd fremover, selv om han straks trer av som konsernsjef i Danske Bank.

– At Thomas Borgen skal få en veldig god jobb fremover er jeg ikke i tvil om. Det får han. Han får i hvert fall en jobb som konsernsjef. Danske Bank har ikke vært idioter. De har hatt ham i 20 år. Hvis de har hatt en mann som er idiot i 20 år er de selv idioter. Så dumme er ikke Danske Bank.

Ifølge den danske avisen Børsen får Borgen med seg en sluttpakke på 13,7 millioner danske kroner, 17,5 millioner norske kroner, når han går ut døren.

– Jeg har bodd 30 år i Norge, så jeg reagerte slett ikke på størrelsen, for den virket meget reell, sier Esholdt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Ekstraordinær aligoté
Denne vinen setter en ny standard i Burgund.
01:45
Publisert: