Børsfall på 98 prosent, «dødsspirallån» og konkursbegjæring fra kemneren i Bergen. Teknologiselskapet Lavo.tv og deres strømmeapp har hatt en heftig ferd siden børsdebuten i 2018. Mars i år gikk gründeren bak selskapet og tidligere daglig leder Tom Roger Sokki ut av selskapet – mandag 6. januar møtes de i retten for å avklare hans krav om etterbetaling av lønn og feriepenger.

Kravet er på rett i overkant av tre millioner kroner.

Lavo.tv har svart med et motsøksmål, der de anfører at det er Sokki som skylder dem penger som følge av det de mener er en ugyldig ansettelsesavtale. Av sluttinnlegget til Lavo.tv kommer det frem at de mener Sokki har ført inn fullmakt til styreleder Roger Sedal om å forhandle lønn med han, men at fullmakten aldri forelå og at slike lønnsforhandlinger ikke fant sted. Lavo.tv sitt krav er på 2,3 millioner, som de mener han har fått utbetalt for mye.

Sokki ønsker ikke å uttale seg om den forestående rettssaken mot Lavo.tv.

Selskapet ved firmarepresentant Bernhard Steen ønsker heller ikke å gi en kommentar.

Styremedlem med eget krav

Problemene stopper imidlertid ikke der.

Samtidig står det nemlig en tvist mellom Sokki og styremedlem og investor i Lavo.tv Dag Skansen. Gjennom sitt holdingselskap har Skansen registrert arrest og utlegg for krav på til sammen nesten 4,4 millioner kroner i Sokkis private selskap. Det er gjennom dette selskapet at Sokki har hatt sine aksjer i Lavo.tv.

Kravet bunner i et lån fra Skansen, som han mener Sokki har gitt en personlig garanti for.

– For meg er det helt uforståelig at dette kravet rettes mot meg privat. Det er den kommentaren jeg kan gi, sier Sokki om kravene fra Skansen.

Skansen forteller at han som tidlig investor ønsket å hjelpe selskapet på børs.

– Så får vi håpe Lavo.tv overlever og at det er mulig å få tilbake noe av pengene, sier han.

Kraftig aksjefall

Det begynte lovende for teknologiselskapet Lavo.tv og deres applikasjon for tv-strømming. Ved å la brukere se på og chatte med solbrune og blide Paradise Hotel-deltagere, ble appen blant Norges mest populære våren 2017.

Så bestemte gründer Tom Roger Sokki og selskapet seg for å sikte inn mot en annen skjermglad gjeng: fotballsupporterne. Gjennom TV3 og Viasat-eier MTG har de tilgang på alt av deres sportsinnhold.

For øyeblikket er imidlertid ikke applikasjonen tilgjengelig for offentligheten, noe selskapet oppgir skyldes justeringer av innhold.

Da de var klare for børsnotering på Merkur Marked sommeren 2018, var selskapet priset til 100 millioner kroner. Siden den gang har aksjen bare falt og falt. Fra 7. januar 2019 til lørdag 4. januar har verdien på aksjer dalt ned 82,6 prosent.

Siden børsdebuten har aksjen falt 98 prosent, og på begynnelsen av det nye året har selskapet en markedsverdi på 7,9 millioner.

I en børsmelding 18. desember skriver selskapet at de fremdeles har troen på at ting vil ta seg opp for strømmeappen, og at daglig leder Bernhard Steen, administrerende direktør Jens Kuhle og utviklerne i selskapet derfor er blitt enige om å bytte lønn mot aksjer i selskapet. Samtidig ble det annonsert at Kuhle gir seg i selskapet.

«Dødsspirallån»

I januar for ett år siden leflet styret med tanken om å avvikle selskapet, før generalforsamlingen på vårparten heller gikk inn for å redde det gjennom ny finansiering.

I mellomtiden tok kemneren i Bergen ut konkursbegjæring.

En stor del av problemene tilskrives at Lavo.tv sikret seg en av de mye omtalte låneavtalene til Alpha Blue Ocean (ABO). Et konvertibelt rammelån på 30 millioner kroner, fordelt på 14 transjer som lar fondet hente ut stadig flere aksjer til en lavere kurs, har lagt mye press på aksjen.

Lånemodellen er også kjent som «dødspirallån» i finansverden.

I børsmeldingen rett før jul annonserte selskapet at de har fått et nytt konverteringslån gjennom fondet European High Growth Opportunities som kan omdannes til opptil 200 millioner nye aksjer. Fondet er knyttet til ABO.

Sokki og Lavo.tv møtes i Oslo tingrett i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.