For det ellevte året på rad har strategene i Nordea dratt til New York for å snakke med aktører i finansmiljøet på Wall Street.
– Det er et bredt spekter av finansaktører – fra strateger og forvaltere til økonomer. Ved å snakke med disse personene får du et mye bedre overblikk enn det du får ved å lese rapporter, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein.
Han påpeker at det ofte er stor forskjell mellom det som er en banks offisielle markedssyn, og det den enkelte person selv forventer.
– Det som er spesielt i år er at det er veldig stort sprik i forventningene. Noen tror at vi vil få et nytt år med tosifret inntjeningsvekst, mens andre tror vi får et år med inntjeningsresesjon, sier Rein.
Inntjeningsresesjon er definert som et år med minst to påfølgende kvartaler med resultatfall.
Kutter resultatforventningene
– Det er uvanlig stor uenighet om markedsutsiktene blant de finansaktørene vi har snakket med så langt, så utfallsrommet virker å være svært stort, sier Rein.
Resultatsesongen er godt i gang i USA og så langt har selskapene levert tall som var noe bedre enn ventet. Men før man jubler, må man huske at analytikernes estimater er blitt jekket ned betydelig den siste tiden.
– Det er normalt at rundt 70 prosent av selskapene slår forventningene og vi ligger vel rundt der foreløpig, men det er fortsatt tidlig i resultatsesongen, sier Nordeas sjefstrateg.
Selv om det er uvanlig stort sprik i finansekspertenes markedssyn, har mange bitt seg merke i en kraftig nedjustering av de globale inntjeningsestimatene for 2019.
– Bare i løpet av den siste uken er estimatene for den absolutte inntjeningsveksten globalt i 2019 nedjustert fra 7,3 til 6,6 prosent. Det er et fall på 0,7 prosentpoeng, og jeg kan nesten ikke huske å ha sett en så stor nedjustering på så kort tid, sier Rein.
Dramatisk fall
Han viser til tall fra finansdataleverandøren Thomson Reuters, og ser man noen uker bakover i tid har fallet i inntjeningsestimatene for 2019 vært enda større.
– For 55 dager siden lå estimatet for 2019 på 9,9 prosent vekst, sier Rein.
Dersom analytikerne får rett og veksten i bedriftenes inntjening blir på 6,6 prosent i 2019, utgjør det et dramatisk fall i lønnsomheten.
– 2018 har vært en utrolig godt år og vi ligger nå an til at den samlede inntjeningsveksten blir på nærmere 23 prosent i USA, og 15 prosent globalt, for året som helhet, sier Rein.
– Hva er det finansaktørene følger tettest for å avgjøre hvilken vei utviklingen vil gå?
– Noen år er det tydelig at alt som skjer utenfor USA virker helt uinteressant, akkurat som om landet var en lukket økonomi. Men i år er fokuset veldig rettet utover, og særlig mot Kina. Mange sier at hvis du bommer på estimatene for Kina i 2019, så bommer du på alt, sier Rein.
Tror på Asia
Nordea har fortsatt et nøytralt markedssyn, det vil si at banken forventer normalavkastning i aksjemarkedet.
– Vi har ikke tro på noen resesjon, men venter lavere vekst og lavere inntjening. Samtidig har prisingen i aksjemarkedet kommet mye ned og dersom det kommer tegn til lettelser i handelskrigen, eller man får en slutt på nedstengningen av statsapparatet her i USA, så er det en klar oppside, sier Rein.
I år, som i fjor, har Nordea ekstra sterk tro på positiv børsutvikling i de fremvoksende økonomiene.
– Vi har en overvekt i fremvoksende markeder og en undervekt i Europa, sier Rein.
I første halvår 2018 ble børsene i fremvoksende markeder straffet hardt, mens de klarte seg noe bedre enn resten av verden under markedsuroen på tampen av året.
– Prisingen av bedriftene i fremvoksende markeder er betydelig lavere enn i de vestlige markedene, men det har da også historisk alltid vært en betydelig rabatt her, sier Rein.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.