Oslo Børs handler tilnærmet uendret tirsdag, og i motsetning til i går er utviklingen blant den svakeste blant europeiske aksjeindekser.

Faller kraftig

Både Lerøy Seafood og Austevoll faller markant etter selskapene har lagt frem kvartalstall tirsdag. Analytikerne er samstemte om svake tall fra Lerøy med høye kostnader. Mikkel Nyholt i Carnegie mener samtlige analytikere må ta ned estimatene sine i Lerøy Seafood etter kvartalsrapporten.

-De svake tallene fjerdekvartalseffektene drar seg over til første kvartal. Det er også usikkerhet knyttet til IFRS 16-teknikaliteter som gir en effekt på ebitda. 36 prosent ørret fra Sjøtroll med lavere pris slår inn en god del, samtidig som det er en god del høyere kostnader. Jeg tror samtlige analytikere er nødt til å ta ned estimatene sine for andre kvartal, så får vi se hvordan andre halvår blir. Kontali venter en tilbudsvekst på 6,6 prosent for andre halvår i år, så det kan potensielt gi oss laksepriser under 60-nivået, sier analytikeren til TDN Direkt.

- Overdrevet

Sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities mener også at resultatene til Lerøy var svake, men mener aksjene, spesielt Austevoll, faller overdrevet mye.

- Det er et svakt kvartal, hvor spesielt ørretvirksomheten i Lerøy Sjøtroll har hatt mye lavere prisoppnåelse enn vi trodde, som gjør at marginen kommer inn betydelig lavere. Dette er rundt 15 prosent lavere driftsresultat enn hva vi ventet. Siden ørretvirksomheten har skuffet et par ganger tidligere mister kanskje aktører i aksjemarkedet litt troen på segmentet, sier han til TDN Direkt.

Det er både ting som kan være vedvarende, men det er flere kortsiktige effekter og, ifølge analytikeren.

-Det vedvarende er at vi ikke har hatt tilgang til det russiske markedet som har ført til lavere priser generelt, men hoveddelen er kjønnsmodningen og det er noe de bør kunne klare å fikse. Stort sett er dette en del engangseffekter, så jeg synes aksjen jeg faller for mye. Austevoll ekskludert Lerøy var jo bra, bedre enn vi lå inne med, så at Austevoll faller mer enn Lerøy gir ingen mening, sier han til TDN Direkt.

Lerøy Seafood faller 7,5 prosent til 57,56 kroner, mens Austevoll Seafood faller 9,5 prosent til 90,95 kroner.

Nordsøoljeprisen Brent for utsatt levering handles nå til 70,16 dollar pr fat, mot 71,90 dollar da Oslo Børs stengte foregående handelsdag.

Oslo Børs er ned 0,12 prosent til 862 poeng, omsatt for 1.826 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.