Etter fjorårets elleville oppgang på Oslo Børs har det vært langt mer uforutsigbart i år. Børsen er i minus hittil i 2022, og mange investorer frykter at det verste gjenstår.

– Jeg tror det kommer en resesjon, og da følger ofte et børskrakk like etter, men gudene vet, sier investor Peter Hermanrud.

Noe som underbygger denne frykten, er utviklingen til det glidende gjennomsnittet på Oslo Børs. Indikatoren viser gjennomsnittlig kursutvikling for et finansielt instrument over en gitt periode.

Når 50 dagers glidende gjennomsnitt faller under 200 dagers glidende gjennomsnitt, inntreffer et kraftig salgssignal. Det omtales gjerne som «dødskrysset» innen teknisk analyse, en øvelse som går ut på å forutsi markedsbevegelser basert på likheten mellom nåværende trender og historiske mønstre.

Et glidende gjennomsnitt er gjennomsnittet av flere målinger av en verdi, i dette tilfellet hovedindeksen, over en periode som flyttes fremover ettersom tiden går.

Begynnelsen på slutten?

Krysset har vist seg å være en tidlig indikator for noen av historiens verste finansielle kriser. Hermanrud vektlegger på sin side ikke dette verktøyet særlig tungt, og bryr seg heller om hva som skjer med selskapene på mikronivå.

– Personlig tror jeg ikke dette signalet har så mye å si. Tekniske signaler kan fortelle noe om psykologien, men kursene på Oslo Børs bestemmes av hva som skjer i det globale markedet. Det er eventuelt de store markedene man må se på teknisk. Oslo Børs blir bare et haleheng. Jeg er mer opptatt av det fundamentale, slik som aksjens prising og multipler.

Hermanrud uttalte til DN tidligere i år at han tror et fall i aksjemarkedene på 30–50 prosent er nært forestående. Han utelukker ikke at det vi har opplevd i inneværende halvår er begynnelsen på slutten.

– Dårlige første halvår i en kraftig forverret verdensøkonomi har ofte vært en forløper til større smeller på høsten, sier han.

Samtidig kommer Hermanrud med et par råd til småsparerne i aksjemarkedet. Han mener det fortsatt er lurt å sitte rolig i båten.

– De fleste småsparere burde forbli i aksjemarkedet, det er lett å vekte seg ned og aldri komme inn igjen. Samtidig befinner vi oss i en periode der man bør være forsiktig. Til tross for at en del norske aksjer har falt, er ikke alle billige for det.

Hermanrud mener man også må skille mellom ulike typer markeder. Det er for eksempel klare kontraster mellom hovedindeksen i Stockholm, som har falt 18,4 prosent i år, og Oslo Børs.

– I Sverige tror jeg det har kommet en god kjøpsmulighet. På Oslo Børs har det ikke falt like mye, her er det ganske dårlig risk-reward, sier han med referanse til forholdet mellom risiko og potensiell gevinst.

Satser på laks

Etter å ha jobbet som sjefstrateg i over 23 år i en rekke meglerhus, sist i Sparebank 1 Markets, bestemte Hermanrud seg for i fjor å begynne sitt virke som privatinvestor. Hermanrud har siden vært inne i en rekke aksjer, og har blant annet satset på oljeservice og lakseoppdrett.

Resesjonsfrykten har heller ikke klart å dempe Hermanruds kortsiktige optimisme for oppdrettsselskapet Lerøy.

– Jeg har kjøpt en del aksjer i Lerøy Seafood. Alle vet at lakseprisen faller på denne tiden av året, men jeg er ikke like pessimistisk som analytikerne. Får jeg rett og prisen holder seg rundt 75 til 80 kroner, vil estimatene stige. I tillegg har fôrkostnadene endelig kommet ned en del.

– Med stigende prisestimater, samtidig som kostnadsestimatene ikke lenger stiger i takt, ser jeg for meg klart høyere inntjeningsforventninger. Dette er en ganske kortsiktig handel, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.