Denne saken ble publisert i august 2018 og hentes frem igjen i forbindelse med de offisielle ligningstallene som slippes 7. november.

Det skal bli godt med litt ro også, sier Kristoffer Koch (34), som i fjor hadde en inntekt på 21,5 millioner kroner og en formue på 23 millioner kroner.

Koch jobber som it-utvikler i Oslo og har vanlig arbeidsinntekt. Den klart største delen av inntekten skyldes bitcoin han kjøpte for småpenger, lenge før fjorårets heftige oppgang.

– Jeg solgte for i overkant av 20 millioner kroner, sier Koch.

Les også:

Ny bil og kjøkken

Da Koch skrev masteroppgave i 2009 snublet han tilfeldig over en artikkel om bitcoin. Han bladde opp en tohundrelapp og fikk 10.000 bitcoin. Mesteparten av de digitale myntene solgte han allerede i 2013 med svært god gevinst. Han kjøpte en 78 kvadratmeter stor leilighet på Tøyen i Oslo for 4000 bitcoin, og historien gikk verden rundt.

Koch er blitt intervjuet av The Guardian, skrevet om av BBC og finnes i utallige videosnutter på Youtube.

Hadde han beholdt sine 10.000 bitcoin, ville de på toppen rundt juletider i fjor vært verd 1,6 milliarder kroner. I dag ville de vært verd 580 millioner kroner. Ifølge Koch har han nå igjen 60 bitcoin. Han har tidligere fortalt DN at han har opplevd overraskende mye stress og negative følelser i forbindelse med kursoppgangen, selv om han har tjent mye på det. Hans strategi har vært å selge deler av kryptoformuen hver gang den har utgjort en uforholdsmessig stor del av midlene hans.

– Har du unt deg noe spesielt etter et slikt år?

– Egentlig ikke, bare vanlige norske kjedelige ting som ny bil, en E-Golf, og nytt kjøkken, sier han.

Med solid hopp i formuen og inntekten følger også en solid skatteregning. Ligningen for 2017 viser at Koch betalte 5,4 millioner kroner i skatt i fjor.

– Jeg har bidratt til samfunnet, tydeligvis, sier Koch, som er klar på at det ikke ville vært særlig lurt å ikke oppgi kryptoformuen.

Kryptovaluta regnes som formuesgode på lik linje med aksjer. Gevinst ved salg av kryptovaluta skal også skattes av. Dersom du har tapt penger på kryptovaluta. kan du få skattefradrag på tapet. Skattesatsen for gevinst og tap er 24 prosent for skatteåret 2017.

Formuen halvert i år

Selv om Kristoffer Koch bare hadde 60 av opprinnelig 10.000 bitcoin igjen ved årsskiftet, blåste disse opp ligningsformuen hans kraftig. Ved nyttår var bitcoinbeholdningen hans verd i underkant av syv millioner kroner da kursen på en bitcoin sto i 14.000 dollar.

Verdien på bitcoin svingte fra under 13.000 til over 17.000 dollar på få dager i perioden etter jul og frem til nyttår i fjor, og er nå falt til 7000 dollar. Den kan også variere kraftig mellom ulike børser.

– Måten verdien regnes, føles litt sær, for den var veldig høy 31. desember, og det legges mye vekt på spotprisen, som er så volatil og som manipuleres mye, sier Koch.

Han sier kursen kan variere flere prosent på en time, men understreker at dette uansett utgjør en mindre del av skatteregningen hans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
01:21
Publisert: