Den tyske storbanken Deutsche Bank skal ifølge Financial Times gå med planer om å flytte hundrevis av milliarder kroner fra Europas finanssentrum London til Frankfurt i Tyskland. Det skjer trolig etter økt press fra europeiske lovgivere som reagerer på hvor stor og kompleks Deutsche Banks virksomhet i Storbritannia kommer til å være etter brexit.

Må øke kapital i Tyskland

Deutsche kan komme til å flytte tre fjerdedeler av bankens estimerte balanse på 600 milliarder euro hjem. Deutsche Bank er en av de største bankene i Europa. Bankens balanse tilsvarer rundt halvparten av de totale eiendelene til europeiske långivere i Storbritannia. En tilbaketrekking fra den tyske storbanken vil dermed være et stort tap for finansmiljøet i London.

Den europeiske sentralbanken har insistert på at Deutsche Bank skal fylle opp sparegrisen og øke kapitalen og likviditeten i Tyskland for å etterkomme regler for selskaper med virksomhet i et «tredje land», slik som Storbritannia kommer til å bli når det forlater EU.

Presset fra sentralbanken skal ifølge kilder med kjennskap til saken ha blitt så stort at det er nokså sannsynlig at Deutsche kommer til å gjøre om sin britiske virksomhet til et datterselskap som kommer til å ha andre skatteregler og reguleringer enn britisk eide selskap, et såkalt «ring fenced datterselskap».

Har allerede trappet ned

Det er ikke gjort noen endelige beslutninger, og hverken Deutsche Bank eller den europeiske sentralbanken har kommentert saken overfor Financial Times.

Deutsche Bank har dog allerede begynt å trappe ned sine aktiviteter i Storbritannia. Nesten halvparten av bankens euro clearing-aktiviteter er blitt flyttet hjem til Frankfurt.

Ifølge kilder med kjennskap til saken vil ikke en så stor forflytning av verdier bli gjort over natten, men trolig ta mellom tre til fem år, eller lenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: