Flyselskapet Norwegian henter tre milliarder kroner i en fortrinnsrettet og garantert emisjon, ifølge en melding tirsdag.

Egenkapitalen styrkes for å bedre den fleksibiliteten og skape rom med tanke på lånebetingelsene i selskapets obligasjonslån opp mot Norwegians forretningsplan, påpekes det.

Blant garantistene som deltar er skipsreder og investor John Fredriksen gjennom Sterna Finance Ltd., DNB, Danske Bank og HBK Holding, som er investeringsselskapet til styreleder Bjørn Kise og konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Kise og Kjos har forpliktet seg til å tegne seg for 343 millioner kroner gjennom HBK Holding as og Sneisungen as, med 300 og 43 millioner kroner, respektivt, fremgår det.

Endrer strategisk retning

Norwegian er også tydelig på at selskapet nå endrer strategisk retning fra vekst til lønnsomhet. Det har derfor til hensikt å utnytte markedsposisjonen og størrelsen som er blitt bygget opp over de seneste årene, og som følge av dette vil driftsinvesteringene bli redusert, påpekes det.

– Norwegian har vært igjennom en periode med betydelig vekst. Fokus fremover vil i økende grad være på besparelser og lavere driftsinvesteringer. Med den styrkede balansen kan organisasjonen dreie all sin oppmerksomhet mot å utvikle selskapet videre, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Norwegian peker på en rekke tiltak som skal bidra til at kostnadene reduseres:

  • Salg av fly og mulig etablering av et nytt eierselskap for deler av flyparken
  • Utsettelse av flyleveranser
  • Kostnadsprogrammet #Focus2019, der målet er å redusere kostnadene med minst to milliarder kroner i 2019
  • Optimalisering av basestruktur og ruteprogram
  • Kompensasjon fra motorprodusenten Rolls-Royce knyttet til motorproblemer på selskapets Dreamliner-operasjon

Norwegian vil oppdatere markedet ytterligere på disse tiltakene i sin fjerdekvartals-fremleggelse, ifølge dagens melding.

«Den fullt ut garanterte fortrinnsrettemisjonen i kombinasjon med disse forbedringstiltakene vil betydelig forbedre selskapets finansiell posisjon i løpet av 2019», heter det.

Løfter seg fra lånekrav

Det har lenge vært påpekt blant markedsaktører at Norwegian vil kunne komme i brudd med krav om en til enhver tid bokført egenkapital på minst 1,5 milliarder i sine lånebetingelser.

Den garanterte fortrinnsrettsemisjonen sikrer Norwegian tre milliarder kroner i egenkapital og løfter med det selskapet ut av problemstillingen.

Les også: Norwegian opplyser tirsdag: Tapte 3,8 milliarder i 2018

Emisjonen skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling 19. februar. Selskapets presentasjon av fjerde kvartal 2018 fremskyndes til 7. februar, ifølge meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: