– Skatteparadiser hjelper store selskaper til å suge ut milliarder av dollar fra utviklingsland hvert år. Det fører til et svært ujevnt økonomisk system som etterlater millioner av mennesker uten muligheter for bedre liv, sier Esme Berkhout i Oxfam i en kommentar til rapporten.

Nederland, Sveits, Singapore, Irland, Luxembourg, Hongkong, Kypros, Bermuda, Cayman-øyene, Bahamas, Jersey, Mauritius, Curacao og De britiske jomfruøyene er på Oxfams liste over verdens verste skatteparadiser.

Lover og smutthull

Organisasjonen har utarbeidet listen ved å undersøke hvordan stater anvender seg av lover som gjør skatteunndragelse mulig. Blant kriteriene er 0 prosent bedriftsskatt, manglende internasjonalt samarbeid mot skatteunndragelse og «urettferdig og uproduktive skatteinsentiver».

Oxfam anslår at multinasjonale selskaper koster fattige land minst 100 milliarder dollar i år på skatteunndragelsen. Det tilsvarer over 850 milliarder norske kroner.

Større globalt problem

– Beløpet er mer enn nok til å gi utdanning for alle de 124 millioner barn som i dag ikke har mulighet til å gå på skole, og til å betale helsehjelp som kan redde livet til seks millioner barn, heter det i rapporten.

Men skatteparadiser er bare en del av det globale problemet, ifølge Oxfam, ettersom stater rundt om i verden reduserer sine bedriftsbeskatning i kampen om investeringer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.