Shoppingnettverket Lyoness må stanse all ulovlig virksomhet i Norge, har Lotteritilsynet konkludert med, melder Lotteritilsynet mandag.

DN skrev i januar at Lotteritilsynet ville stanse det Sveits-registrerte nettverket Lyoness' virksomhet i Norge. Nå har tilsynet konkludert med at virksomheten er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem.

Lotteritilsynet begrunner blant annet konklusjonen med at Lyoness’ inntekter i hovedsak kommer fra verving av deltagere og ikke salg eller forbruk av varer eller tjenester. I tillegg legger tilsynet vekt på at deltagere som kjøper rabattkuponger, del i kundeskyer eller markedsføringsmateriell fra Lyoness ikke mottar varer eller tjenester som svarer til verdien av det som er betalt.

Salg på stoppes

Tilsynets vedtak innebærer at alle innbetalinger og verving fra norske deltagere og lojalitetsbedrifter til Lyconet, Cashback World og Myworld må stanses. Også salg av rabattkuponger, gavekort og markedsføringsmateriell må stoppes.

Vedtaket rettet mot Myworld Norway as (som tidligere het Lyoness Norway) og Lyoness Europe. Det vil også ramme rundt 152.500 norske deltagere og 1000 norske lojalitetsbedrifter.

Lotteritilsynet har gitt en del av vedtaket utsatt iverksetting, frem til klagefristen på tre uker har gått ut. Frem til dette har eksisterende deltagere brukt fordelskort hos eksisterende lojalitetsbedrifter.

Lyoness anker vedtaket

Lyoness anker vedtaket for å bevise at virksomheten er lovlig, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Norge ville vært det eneste landet i verden hvor myndighetene forbyr Lyoness’ lojalitetsprogram, og dermed frata medlemslojalitetene mer enn 150 000 nordmenn får når de shopper hos samarbeidsbedriftene, skriver Olav Kolstad, Lyoness' pressekontakt og advokat i Schjødt, i meldingen.

Han skriver at Lyoness har gjort justeringer underveis i prosessen for å imøtekomme tilsynets innvendinger.

– På tross av dette sier Lotteritilsynet nå at Lyoness må stenge ned lojalitetsprogrammet. Lyoness er forbløffet over avgjørelsen, spesielt tatt i betraktning at selskapet har gjort proaktive endringer for møte tilsynets ønsker, skriver Kolstad.

Han er kritisk til dialogen med tilsynet og til at Lyoness blir nektet å fortsette driften mens klagen behandles.

– Lyoness er fast bestemt på å bevise at virksomheten er lovlig, og kommer til å sende klage til Lotterinemnda innen klagefristen. Hvis nødvendig tas saken videre til domstolen, heter det i meldingen.(Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: