–Jeg sitter og følger med.

Harald Espedal slapper ikke av selv om han er på ferie i Valbonne i Sør-Frankrike. Fra kontoret i feriehuset følger han bevegelsene i aksjemarkedet. Han er ikke overrasket over at Oslo Børs falt med tre prosent da den åpnet torsdag.

– Det har brygget opp til noe i aksjemarkedet utover høsten. Det er flere ting som er negative og har pekt mot en korreksjon, sier Espedal.

Han er mest kjent som tidligere daglig leder og deleier av Skagenfondene. De siste fire årene har han forvaltet egen aksjeportefølje og andres midler gjennom selskapene Salt Value og Salt Capital. I tillegg har han en rekke styreverv som i offshorerederiet Solstad og i energiselskapet Lyse.

– Min egen aksjeportefølje er for tiden på rundt 350 millioner kroner. Porteføljen jeg forvalter på vegne av andre er på rundt 450 millioner kroner, sier Espedal.

Frykter stor uro

Frykten for en korreksjon har gjort at han i det siste har solgt aksjer.

– I høst har jeg vært netto selger av aksjer på grunn av utsiktene i markedet. I tillegg har jeg hatt en del aksjer som har gått nok, sier Espedal.

– Hva tror du om markedet fremover?

– Jeg ser ikke store finansielle ubalanser som kan sette i gang en virkelig børsnedgang, men jeg ser for meg mer uro som vil vedvare en stund. Jeg tror vi vil gå fra en periode med bare stigende markeder til markeder som svinger mer og mer. Det vil forsterkes av at den amerikanske sentralbanken vil fortsette å øke renten fremover, sier Espedal.

– Hva med den norske børsen?

– En klassisk korreksjon er på mellom ti og 15 prosent. Det er det lenge siden vi har hatt, og det kan vi komme til å få nå, sier Espedal.

Oslo Børs falt 2,55 prosent torsdag, noe som er det verste børsfallet siden juni 2016.

Den amerikanske cocktailen og oljeprisen

Espedal ser flere årsaker til mer uro i børsmarkedene.

– Vi har lenge hatt en global synkronisert økonomisk oppgang. I India, Kina, Europa og vekstmarkeder generelt har veksten vært svakere i 2018. I USA har en hatt sterk økonomisk vekst. Det har gitt økte pengemarkedsrenter, økt inflasjon, lønnspress og sterkere dollar, sier Espedal.

Den amerikanske cocktailen har skapt stor uro i gjeldstyngede vekstøkonomier med stor dollargjeld. Espedal peker videre på at presset i amerikansk økonomi kombinert med at den amerikanske sentralbanken har sluttet å støttekjøpe amerikanske statsobligasjoner, gjør at de lange rentene stiger.

– Når de lange rentene stiger øker avkastningskravet i aksjemarkedet. Det rammer særlig aksjer som er høyt priset på forventninger om stor inntjening lenger frem i tid.

– Hva med oljeprisen?

– Den økningen vi ser nå er negativ for mange land som India og Indonesia der subsidiene på bensin ble tatt bort da oljeprisen falt. Nå slår prisøkningen på oljen direkte inn i lommeboken til folk. Jeg ser en fortsatt sterk oljepris på grunn av lav ledig kapasitet hos de oljeproduserende landene. De gjør at Norge vil bli mindre rammet av uro enn det andre land vil oppleve.

– Det betyr at du satser på oljerelaterte aksjer?

– Ja

– Og for deg; hvordan har året i aksjemarkedet gått så langt?

– Jeg forteller ikke det før året er omme. Men det har vært et godt år.

– Bedre enn indeksen?

– Indeksen får gå som den vil. Jeg bryr meg om hvor mye jeg har igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tviler på at menn blir spurt om når de bestemte seg for å bli «karrieremenn»
Torsdag ble det arrangert konferanse om kvinner i mediene. Vi spurte deltagerne om deres beste tips til hvordan man skal håndtere mediene.
01:34 Min
Publisert: