Organisasjonen varslet selv om det avsluttede samarbeidet på sine nettsider onsdag formiddag.

– Røde Kors har nulltoleranse for korrupsjon. Derfor har vi stanset alle overføringer til Madagaskar og avslutter nå alt samarbeid med Madagaskar Røde Kors, bekrefter generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors i meldingen.

Han understreker:

– Å svindle midler som skulle hjelpe mennesker i svært sårbare livssituasjoner, er helt uforenelig med Røde Kors' arbeid, og derfor går vi også åpent ut med dette. Vi vil nå gjøre alt vi kan for at de som står bak, skal stilles til ansvar.

Det er blant annet penger til helse, vann og katastrofeforebygging, samt til å utvikle den nasjonale foreningen, saken gjelder.

Lurer på ni mill.

Ifølge organisasjonen avslørte den selv svindelen i en rutinesjekk i april for et år siden, og det ble deretter iverksatt en granskning av alle regnskapene fra 2012 – både internt og med EY i Nairobi, Kenyas hovedstad.

– Så langt viser undersøkelsene at vi med sikkerhet kan fastslå at 1,2 millioner kroner har endt på gale hender og at det mangler tilstrekkelig dokumentasjon for et beløp på ytterligere 8,2 millioner kroner. Hvor mye av dette som er svindlet, kan vi ikke fastslå med sikkerhet, sier Apeland i meldingen.

Røde Kors i Norge har bidratt med mer enn 30 millioner kroner til sin søsterorganisasjon på Madagaskar.

«Alle årlige regnskaper har vært revidert uten forbehold fra lokal revisor, inntil denne saken ble avdekket. Svindelen er gjennomført gjennom forfalskning av banktransaksjoner, forfalskning av bilag og manipulering av vekslingskurser,» opplyser Røde Kors.

Røde Kors har meldt fra til en såkalt varslingsenhet i det offentlige bistands- og utviklingsorganet Norad samt til andre donorer. Økokrim er også blitt underrettet, og Røde Kors vil nå vurdere ytterligere juridiske skritt, opplyses det.

Ikke-norske innbyggere

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim bekrefter at de er blitt kontaktet av Røde Kors.

– Økokrim ble kontaktet av Røde Kors hvor de ønsket et møte med oss, og det hadde vi med representanter fra Røde Kors Norge og deres advokat. Der redegjorde de for faktum i saken så langt de kjenner den, og uttrykte sin bekymring for det de hadde funnet, sier hun.

Djupesland opplyser at så langt de kjenner fakta i saken, så ser det ikke ut som at den er tilknyttet norsk strafferett og en sak for norsk politi, da det er snakk om en hendelse som har skjedd på Madagaskar med ikke-norske innbyggere. (Vilkår)

Shortdramaet i Norwegian på 90 sekunder
Shortinvestorene i Norwegian kunne gått på en sternesmell etter at IAG varslet et mulig bud på selskapet. Men etter kriseemisjonen på 1,3 milliarder kroner stupte shortandelen. Det reddet mange shortinvestorer fra et sviende tap.
01:18
Publisert: