Magnus Carlsen har, i tillegg til å være i verdenstoppen i sjakk, også markert seg som en ivrig investor både på og utenfor Børsen de siste årene.

Det er gjennom sitt Magnuschess as at sjakkprofilen har plassert sine eiendeler, et selskap han eier sammen med sin far Henrik Carlsen.

I fjor tjente far og sønn Carlsen 44,7 millioner kroner før skatt, mot 6,6 millioner kroner året før. Altså har resultatet blitt nær syvdoblet i løpet av koronaåret 2020, og er det beste resultatet for selskapet siden 2008.

Økningen i resultatet kan tilskrives finansinntektene som økte med vel 25 millioner kroner til 26,7 millioner kroner i 2020.

Carlsen tok ut et utbytte på 15 millioner kroner, fem millioner mindre enn i 2019.

Play Magnus på børs

Det var i oktober i fjor at Carlsen tok teknologiselskapet Play Magnus på børs. Selskapet er bygget rundt appen med samme navn, der brukerne kan spille sjakk med en kunstig intelligens som simulerer Carlsen ved forskjellige alderstrinn. De siste årene har Play Magnus gjennomført flere oppkjøp og fusjoner, og utvidet produktporteføljen kraftig.

På debutdagen ble selskapet priset til 1,3 milliarder kroner, mens det i dag er verdsatt til 1,1 milliard kroner. Ifølge aksjonærlistene eier Magnus Carlsen drøyt ni prosent av selskapet som er notert på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth. Han er nest største eier.

Av Magnuschess' ferske 2020-regnskap går det videre frem at sjakkproffen ved utgangen av fjoråret hadde over 20 millioner kroner investert i aksjer og andeler, opp om lag fem millioner kroner fra året før.

Egenkapitalen i selskapet økte fra 18,3 millioner kroner i 2019, til 44,1 millioner kroner i 2020. Magnus Carlsen eier selv 85 prosent av aksjene i Chessmagnus, mens far Henrik eier de resterende 15 prosentene og fungerer som daglig leder og styreleder.

Carlsen investerer også i norske gründerselskaper gjennom fondet Idékapital, som manageren hans gjennom ti år, Espen Agdestein, har vært med å starte.

Norske oppstartsbedrifter

Utover aksjeposten i børsnoterte Play Magnus, er sjakkprofilen en aktiv investor i norske oppstartsselskaper.

Gjennom Idékapital er Carlsen på eiersiden i det norske robot-selskapet Wheel.me, som har utviklet og patentert verdens første autonome hjul. Med løsningen kan alle objekter gjøres om til autonome mobile roboter uten at en trenger å endre på designet eller formen til objektet som skal flyttes.

Gjennom samme risikokapitalfond er Carlsen også aksjonær i teknologiselskapet Ordr, som utvikler kontaktfrie betalingsløsninger for serveringsbransjen.

Rammet av korreksjon

Play Magnus børsdebuterte i fjor høst, og steg kraftig frem mot januar. På det høyeste lå aksjen over 35 kroner, men en bredere korreksjon i vekst-, teknologi- og miljøaksjer har dratt kursen ned. I midten av mai lå aksjen tydelig under emisjonskursen på 21 kroner, men den har hentet seg tilbake siden da.

Sluttkurs mandag var 18,7 kroner.

En del av forklaringen er vesentlig mindre appetitt for å sette lodd i selskaper som taper penger, og der inntjeningene ligger i fremtiden. Kongslie påpeker at selskapet er i en tung investeringsfase, men er ikke bekymret. Play Magnus' administrerende direktør Andreas Thome kommenterte de høye investeringskostnadene i et intervju tidligere i år:

– Så lenge vi vokser i den takten vi gjør nå er det riktig strategi å investere mye i markedet og selskapet. 2021 blir et år for ytterligere vekst og investering. Det er det riktige både for selskapet og overfor aksjonærene, sa Thome.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.