Etter å ha vunnet en rekke sjakkmesterskap har Magnus Carlsen bygget seg opp en pen pengebinge i investeringsselskapet Magnuschess as. Gjennom dette selskapet er sjakkmesteren blant annet en av de største eierne i sjakkapp-selskapet Play Magnus.

Ferske regnskapstall viser at Magnus Carlsen i 2018 hadde 17,3 millioner kroner i inntekter i dette selskapet, opp fra 14 millioner året før.

Inntektene i Magnuschess kommer hovedsakelig fra faste sponsorer og andre reklamekampanjer og pengepremier fra sjakkturneringer.

Etter at lønn og alle driftskostnader var tatt ut satt sjakktalentet igjen med et resultat før skatt på 8,9 millioner kroner for 2018, en nedgang fra 11,4 millioner året før.

Totalt har pengebingen til Magnus Carlsen nå bokførte verdier på drøyt 39 millioner kroner og en egenkapital på nær 33 millioner.

Magnus Carlsen eier 85 prosent av selskapet, mens far Henrik Carlsen eier resten.

Satset på Norwegian

Det store spørsmålet er imidlertid om sjakkeksperten er like god på strategi i investeringsporteføljen som på sjakkbrettet.

Regnskapet for 2018 viser i hvert fall én feilplassert brikke. Ved inngangen til året satt Carlsen på Norwegian-aksjer verdt drøyt 377.000 kroner. Siden den gang har aksjen falt over 60 prosent i verdi.

DN har vært i kontakt med Carlsens manager, Espen Agdestein, som henviser til styreleder og medeier Henrik Carlsen. Han har ikke besvart DNs henvendelser fredag formiddag.

Det er derfor ikke kjent om de fortsatt eier Norwegian-aksjene eller når de eventuelt ble solgt.

Regnskapene for de siste årene viser imidlertid at sjakkeksperten har oppnådd overskudd på finansinvesteringene i alle år. I fjor var finansresultatet på 405.000 kroner, ned fra 4,2 millioner kroner året før.

Eiendom og PE

Det meste av Magnus Carlsens sparepenger er investert i ulike aktive eierfond (Private Equity – PE), samt i ulike eiendoms- og aksjefond.

Totalt hadde sjakkmesteren plassert over 27 millioner kroner i denne typen investeringer.

I 2015 og 2016 tok Magnus Carlsen ut til sammen 25 millioner kroner i utbytte fra Magnuschess, men de to siste årene er overskuddene blitt holdt tilbake i selskapet.

Over de siste ti årene har Magnuschess hatt en samlet omsetning på 119 millioner kroner, og et samlet resultat før skatt på 71 millioner.

Fikk med ny eier

De siste årene har Magnus Carlsen også vært med på å bygge opp Play Magnus til en av verdens fremste utviklere av sjakkspill til smarttelefoner. De tre appene selskapet tilbyr er blitt lastet ned over fem millioner ganger.

I vinter tok Play Magnus steget inn i internett-sjakk gjennom oppkjøpet av sjakkselskapet Chess24. Som en del av transaksjonen kom Chess24-eierne, blant annet den tyske sjakkeksperten Jan Gustafsson, inn som storeiere i Play Magnus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.