Det er tid for sjefsbytte i Holbergfondene i Bergen etter at Egil H. Sjursen (61) gikk av før sommeren i år. Han hadde ledet selskapet i 12 år.

Nå er Magny Øvrebø (48) nytilsatt leder for det nest største fondsselskapet på Vestlandet, etter Skagenfondene i Stavanger.

– Dette er rett og slett blant de mest spennende finansjobbene i Norge, og jeg tror det er mulig å påvirke retningen hos Holbergfondene i større grad enn hos et stort, bankeid miljø, sier Øvrebø.

Hun er i dag investeringsdirektør og finansdirektør i Nordea Liv, med hovedkontor i Fyllingsdalen i Bergen, og begynner i den nye jobben fra nyttår.

Må ha bedre avkastning

Holbergfondene har ligget på mellom 21 og 22 milliarder kroner i forvaltningskapital de senere årene og hittil i år har det vært en netto tilflytning innen aksjefond på rundt 200 millioner kroner.

Derimot har det vært krevende å få bedre avkastning enn aksjemarkedet de siste årene. DN skrev sist helg at aksjefondet Holberg Norge har hatt litt under 14 prosent avkastning i år, mens hovedindeksen på Oslo Børs har en vekst på 15,9 prosent.

Øvrebø tror klippefast på aktiv forvaltning, selv om kundene betaler mer i honorarer enn i indeksfond.

– Det er spesielt i år at markedet er drevet frem av de største aksjene på Børsen, og da er det krevende for de fleste miljøer å slå referanseindeksen. Jeg er sikker på at god aktiv forvaltning vil lønne seg over tid, sier Øvrebø.

På DNs fondsoversikt i helgen hadde 30 av 76 norske fond slått børsen. Holberg Norge var nummer 46.

– Jeg mener vi må holde en jevnere fart – for eksempel med tanke på hvilke selskaper fondene skal investere i. Før var det større innslag av «small cap» (selskaper med lav børsverdi, red. anm.), sier hun.

Også utenfor Norge

Det største fondet, Holberg Norden, har en negativ avkastning på 1,4 prosent i år, og det er seks prosentpoeng under referanseindeks. Øvrebø trekker frem sjømatfondet Holberg Triton, som har hatt vel 17 prosent avkastning i år.

– Hvordan vil kundene merke at du tar over fra nyttår?

– Forhåpentlig kan vi sette Holbergfondene mer på kartet i hele landet og jeg tror det finnes et potensial for å selge noen av fondene også utenfor Norge. Men først og fremst skal vi bygge på styrkene til menneskene som jobber i selskapet, sier Øvrebø.

Hun har jobbet 18 år i Nordea Liv og har tidligere hatt ulike lederstillinger i Skandia og Vesta, nåværende Tryg, begge med norsk hovedkontor i Fyllingsdalen i Bergen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se.
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på
01:25
Publisert: