– Et gammelt jungelord i meglerbransjen er «Don’t fight the Fed». Man bør være forsiktig med å øke risikoen i perioder hvor den amerikanske sentralbanken hever renten, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
Onsdag kveld publiserte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) referatet fra rentemøtet i slutten av januar.
Medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité mener utviklingen i veksten og inflasjonen øker sannsynligheten for flere renteøkninger fremover.
I aksjemarkedet ble referatet umiddelbart positivt mottatt, men så snudde alt. Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid nådde det høyeste nivået på fire år og de amerikanske børsene endte ned.
Tiårsrenten toppet på 2,95 prosent, og har siden holdt seg like under dette nivået.
Torsdag er Oslo Børs flat.
– Ut av det blå
Det er gått over to uker siden et kraftig børsfall ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at det vil gi inflasjon og høyere rentenivå. Dette førte til at lange renter steg, og Wall Street hadde sin dårligste uke samlet på to år.
Helt siden finanskrisen har sentralbankene ført en politikk med lave renter og såkalte kvantitative lettelser, det vil si enorme pengebeløp som pumpes inn i økonomiene. Nå er bildet i ferd med å normaliseres.
Sjeføkonom Andreassen mener investorene må regne med mer uro.
– Fremover må vi regne med å se mer av det vi så, med renteuroen, i januar, sier han.
– Når kommer neste børskrakk?
– Et børskrakk kommer jo alltid ut av det blå. Tidspunktet er vanskelig å spå, men mekanismen er som alltid endringer i likviditeten. Når folk ikke har en cent, er aksjekursene på bånn. Når folk har flust med penger, er børsene i storform, svarer Andreassen.
– Fremover skal den amerikanske sentralbank forsøke å drenere likviditet i et forsiktig tempo. Det blir en vanskelig balansekunst. Hver renteheving blir et nytt hinder for aksjemarkedene å forsere, sier sjeføkonomen.
Skattereform og sterke nøkkeltall
Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år, noe Fed også signaliserte i forbindelse med rentemøtet i desember.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets skriver i en oppdatering torsdag morgen at onsdagens referat tyder på at sentralbanken «kan komme til å heve renten mer enn det som hittil er blitt signalisert».
Magnussen mener referatet tilsier at medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité «allerede har oppjustert sine forventninger til veksten på kort sikt, noe som også tilsier at de venter at arbeidsmarkedet vil fortsette å bedre seg».
– Oppjusteringen skyldes blant annet skattereformen som ble vedtatt før jul, men også sterkere nøkkeltall både i USA og i andre land, skriver seniorøkonomen.
– Januarmøtet ble dessuten avholdt før Kongressen vedtok den omfattende toårige budsjettpakken, som er ventet å gi relativt kraftige impulser til den økonomiske veksten fremover, skriver han.
– Ikke klart
Neste rentemøte i Fed holdes 21. mars.
Ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er det slett ikke sikkert at det kommer flere rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken i år.
– Skal vi oppsummere, gir ikke referatet et klart signal om at FOMC (sentralbankens pengepolitiske komité red. anm.) peiler seg inn mot flere enn de tre varslede hevingene for 2018, skriver Hov i sin morgenrapport torsdag.
– Men ut ifra referatet virker det samtidig å være noe oppsiderisiko for rentesettingen videre fremover, skriver han. (Vilkår)