Fra kontorene i toppen av forretningsbygget Torgterrassen midt i Stavanger sentrum så Knut Gezelius, hovedforvalter i aksjefondet Skagen Global, nok en gang skjermene blinke rødt. Hovedindeksen på Oslo Børs var i går ettermiddag ned i overkant av 2,4 prosent.

– Det er urolig og høyere volatilitet i markedet enn tidligere. Det er veldig mye opp og ned fra dag til dag, sier Gezelius.

«Skyldes automatisk handel»

I år har han sett et mye mer volatilt marked enn i fjor. Men han tror ikke det er forvaltere som han selv som er årsaken til de store svingningene.

– Det er ikke forvaltere av kjøtt og blod som gjør dette. Vi tror at det skyldes automatisk handel. Slik handel forsterker volatiliteten, sier han.

Hittil i år har Gezelius en avkastning på minus 0,37 prosent målt i norske kroner, mot en nedgang på 1,19 prosent for referanseindeksen.

Det har ikke manglet på makrofaktorer som har presset aksjekursene nedover i høst.

– Vi har hatt uro i Italia, handelskrig og brexit. Samtidig er de økonomiske utsiktene ikke like lyse som tidligere, og veksten er fremdeles ok. Men markedet tror heller ikke på like mange rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken neste år som tidligere, sier Gezelius.

Ser oppgang

Nå tror Gezelius det er duket for en oppgang i markedene.

– Markedene har falt mye. Investorer synes det er mer attraktive nivåer nå. Når markedet har korrigert, kommer det mer og mer muligheter, sier Gezelius.

Han peker på at 52 prosent av selskapene i den globale indeksen har falt med mer enn 20 prosent sammenlignet med den høyeste kursen de siste 52 ukene.

– Markedet prises nå p/e på 12,1 for inntjeningen i 2020. De siste fem årene er prisingen i snitt 13,1 og de siste ti årene 12,0, sier Gezelius.

P/e er aksjekurs delt på inntjening per aksje og brukes som et mål på om en aksje er billig eller dyr.

Selv er Gezelius og Skagen Global særlig positive til sykliske aksjer, og spesielt skog- og papiraksjer.

– Hva med oljeaksjer?

– Der er vi mer ambivalente. Oljeaksjer begynner å se mer interessante ut. Vi snuser litt rundt, men det er ikke like åpenbart som skog- og papiraksjer. Oljeaksjer har ikke falt like mye, sier Gezelius. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør det britiske reklamebyråets avskjedssang til EU
00:00
Publisert: