Halvveis inn i resultatsesongen i USA er det klart at det går veldig bra med de amerikanske selskapene. Over halvparten av de største børsnoterte selskapene har levert resultater, og ifølge Storebrands porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen ligger det an til ny rekord.

– De leverer fantastiske tall. Jeg tror dette er rekord. Amerikanske selskaper har aldri tjent så mye penger som nå, sier Nielsen.

Samtidig gjør den skyhøye inntjeningen at flere investorer tror at inntjeningstoppen nå er nådd.

Peker på to årsaker

De siste kvartalene har de amerikanske selskapene kunne vise til stadig bedre inntjening. I perioden 2012 til 2016 var denne omtrent som normalt, men de siste to årene har den skutt fart.

I år har veksten i inntjeningen vært på over 20 prosent, og etter at over halvparten av de største selskapene har levert resultater for tredje kvartal, ligger inntjeningsveksten an til å nærme seg 30 prosent.

Nielsen forteller at bakteppet for de gode resultatene er todelt:

– Vi har en amerikansk økonomi som vokser pent for niende år på rad. I 2016 og 2017 har vi hatt en veldig sterk høykonjunktur i alle deler av verden. Den høykonjunkturen varte til og med andre kvartal i år.

Den andre årsaken til de sterke resultatene finner vi i skattekuttene til president Donald Trump.

– De betydelige skattekuttene synes godt i regnskapene til selskapene, forklarer Nielsen.

Knuste forventningene og tok markedet på sengen

Mediegiganten Facebook slo forventningene etter å ha levert et resultat per aksje på 1,76 dollar i tredje kvartal. Dette var langt bedre enn ventet. Omsetningen endte på 13,73 milliarder dollar, omtrent akkurat som analytikerne ventet. Aksjen steg bratt på tallene.

Elbilprodusenten Tesla leverte knalltall som sendte Tesla-aksjen til himmels i slutten av oktober. Nyheten om enorme overskudd tok markedet fullstendig på sengen og kvalte bekymringen for at selskapet trenger penger.

Tesla leverte overskudd for første gang på to år. Kvartalstallene endte med et resultat på pluss 311 millioner dollar på driften, eller 1,75 dollar per aksje. Omsetningen havnet på 6,8 milliarder dollar, hvorav 6,1 milliarder dollar fra salgs- og leasinginntekter.

Også elektronikkgiganten Apple knuste forventningene i kvartalet. Apples resultater følger ikke kalenderåret og selskapet selv omtaler dette som fjerde kvartal. Resultatet havnet på 2,91 dollar per aksje og omsetningen endte på 62,9 milliarder dollar. Iphone mobiltelefoner sto for godt over halvparten av Apples omsetning.

Minnebrikkeprodusenten Intel og programvareselskapet Microsoft er også blant selskapene som har fått oppjustert forventningene kraftig av analytikerne etter sine resultatfremleggelser denne høsten.

Toppen kan være nådd

Til tross for sterke resultater fra selskapene har den siste måneden vært preget av uro på de amerikanske børsene. Nielsen forklarer at dette blant annet henger sammen med at global økonomi har begynt å bremse og at rentene er på vei oppover i USA.

– Hvis resultatene fra de amerikanske selskapene skulle komme ned på et mer normalt nivå fremover, samtidig som rentene fortsetter å stige, så blir det fristende for mange å investere i rentepapirer, sier Nielsen.

De siste dagene har flere amerikanske medier skrevet om at toppen for inntjeningsveksten nå kan være nådd. Ifølge estimater fra Facset som kom tidligere denne uken, forventer analytikerne en inntjeningsvekst på rundt seks prosent i første og andre kvartal.

For 2019 totalt er det forventet en inntjeningsvekst på ni prosent.

– Er det sterke bakteppet i ferd med å endre seg?

– Bakteppet for 2019 er bra, men 2018 var veldig bra, sier Nielsen.

Fremdeles optimist

Nielsen tror resultatmarginene fra dette kvartalet blir vanskelig å slå. Fjerde kvartal er et kvartal hvor amerikanske selskaper ofte driver med avsetninger i regnskapet, noe som vil trekke ned inntjeningen.

Forvalteren mener amerikanske selskaper fremdeles har mer å gå på, spesielt innen offshore og metallindustrien. De har vært blant de sektorene som har prestert dårligere de siste kvartalene, mens oljesektoren er på vei oppover.

– Lønnsomheten i 2019 kan stige videre, men at vi får et kvartal med like høye marginer som tredje kvartal 2018, nei, det er ikke ofte, sier Nielsen.

Forvalteren er likevel ikke pessimistisk. Han understreker at 2019 ikke kommer til å bli et dårlig år.

– Vi kommer fra eventyrnivåer til gode nivåer. Det kan godt hende inntjeningen vil fortsette å vokse til neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps spesialrådgiver om mellomvalget: –Håper demokratene vil komme med gode ideer for landet
Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway møtte pressen i natt.
02:18
Publisert: