Den engelske fotballklubben Manchester United og italienske Juventus offentliggjorde fredag tall for det nylig avsluttede, avvikende regnskapsåret 2021. I likhet med resten av Fotball-Europa ble de to storklubbene hardt rammet av koronarestriksjoner som blant annet førte til et nesten totalt bortfall av billettinntekter gjennom 2020.

Nå viser de ferske regnskapstallene at de to klubbene fikk et samlet tap på over 370 millioner dollar i regnskapsåret 2021, som ble avsluttet 30. juni. Det tilsvarer over 3,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Begge klubbene har avvikende regnskapsår.

Manchester United-aksjen omsettes fredag for 17,8 dollar, noe som verdsetter klubben til nesten tre milliarder dollar på Nasdaq-børsen. Juventus-aksjen, som er notert på Milan-børsen, omsettes for 0,7 euro og priser Torino-klubben til om lag 961 millioner euro.

Venter ytterligere koronaeffekter

Nyhetsbyrået Bloomberg, som også omtaler tallene, skriver at Manchester Uniteds avtroppende visesjef Ed Woodward beskriver fjoråret som et av «de mest utfordrende periodene i klubbens historie». I tillegg til bortfallet av tilskuere, og dermed billettinntekter, gikk de røde fra Manchester også glipp av inntekter fra den lukrative forsesongen, der storklubbene vanligvis drar til Kina eller USA for å spille turneringer.

Fasit for Manchester United ble inntekter på 494,1 millioner britiske pund i regnskapsåret 2021, ned fra 509 millioner pund året før. Samtidig falt såkalt «matchday revenue», altså salg av blant annet billetter og supportereffekter, fra 89,8 millioner pund i regnskapsåret 2020 til 7,1 millioner pund i 2021.

Nettotapet endte dermed på 92,2 millioner pund for året, rett over 1,1 milliard norske kroner etter dagens kurs. På grunn av risikoen for fremtidige koronarestriksjoner avsto klubben fra å gi et anslag på de finansielle resultatene i 2022. Woodward ville heller ikke si noe om hvilke finansielle effekter Cristiano Ronaldos retur til Manchester kommer til å ha.

Italienske Juventus endte på sin side med et tap på 210 millioner euro, tilsvarende rundt 2,1 milliard norske kroner. Klubben advarte om at dette ikke blir siste gang en kvartalsrapport kommer til å vise koronapregede tall. Også i inneværende regnskapsår venter Torino-klubben å gå på «betydelige tap», skriver Bloomberg.

Superliga-fadesen

Manchester United og Juventus var som kjent to av 12 europeiske storklubber som sent i april i år kunngjorde en såkalt superliga for Europas største klubber.

Seks engelske lag skulle i utgangspunktet være med på elitefesten, sammen med tre spanske og tre italienske lag.

Superligaen ble imidlertid møtt med heftige protester både fra supportere, tidligere og nåværende spillere og trenere, og det skulle ikke ta mer enn to døgn før alt kollapset. 20. april varslet Super League-lederne i en uttalelse at planene skulle legges på is enn så lenge, mens det skulle bli gjort en ny vurdering av veien videre for den fallerte storsatsingen.

Real Madrid-president Florentino Pérez, som også skulle bli sjefen for den nye ligaen, har vært en av de sterkeste driverne bak planen, ifølge en rekke medier. Det samme gjelder Juventus-sjef og Fiat-arving Andrea Agnelli.

Også de amerikanske eierne i Manchester United (Glazer-familien), Arsenal (Stan Kroenke) og Liverpool (Fenway Sports Group) skal ha vært sentrale i planen.

I Juventus' ferske årsrapport blir prosjektet adressert, og det går frem at Agnelli ikke har gitt opp håpet om en europeisk superliga.

«I skrivende stund er det ikke mulig å slå fast superligaens fremtid, selv om Juventus fortsatt har tro på prosjektets legitimitet», heter det i årsrapporten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.