Marine Harvest leverte et rekordhøyt resultat for fjerde kvartal. Samtidig opplyser selskapet at det vil betale et høyere utbytte enn ventet. Det gir største aksjonær i selskapet, John Fredriksen, en årsgevinst på mer enn 600 millioner kroner.

– Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud har gitt et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

I kvartalsrapporten opplyser selskapet at styrken i laksemarkedet er blitt testet gjennom 2016 ved at lakseprisene har økt. Lakseprisene i fjerde kvartal 2016 var 53 prosent høyere enn i samme kvartal året før, ifølge rapporten. Til tross for de rekordhøye lakseprisene, har etterspørselen vært sterk, påpeker Marine Harvest. 

– Etterspørselsresponsen har vært imponerende, heter det i rapporten. 

Venter fortsatt stramt marked 

Marine Harvest viser til at appetitten for laks har økt i etablerte markeder, og at det har redusert tilgangen til laks for nye og fremvoksende markedet. Det kan ha begrenset en del lovende muligheter, mener selskapet. 

Marine Harvest viser til at tilbudet av laks er ventet å øke med to prosent i 2017. Det er en nedgang på én prosent fra forventningene i forrige kvartal, grunnet et lavere volum av norsk laks. 

– Markedet er dermed ventet å holde seg stramt, heter det. 

Tror på økt vekst 

I kvartalsrapporten opplyser Marine Harvest at det venter et slaktevolum på 403.000 tonn i 2017. Det er på linje med forventningene og tidligere estimater. I 2016 hadde selskapet et slaktevolum på 380.621 tonn, og i 2015 et slaktevolum på 420.146 tonn. 

I en analyse har sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård anslått at Marine Harvest vil fortsette veksten i 2017 selv om lakseproduksjonen ikke øker stort mer. Grunnen til det er at selskapet har omtrent halvparten av salget på langsiktige kontrakter. Prisen i kontraktsmarkedet vil trolig øke med 10–12 kroner per kilo i år og nærme seg spotprisen i markedet på 60 kroner kiloet, noe som vil gi selskapet langt høyere fortjeneste, ifølge analysen. 

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, med virksomhet i Norge, Skottland, Canada, Chile, Irland og på Færøyene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stoltenberg om samtalene med Trump: – Er enig med ham
Jens Stoltenberg har hatt to telefonsamtaler med USAs president Donald Trump. Ifølge NATOs generalsekretær, har Trump ytret ønske om at medlemslandene må bidra mer til forsvar i budsjettene sine.
01:14
Publisert: