Etter kraftige finansgevinster foregående år måtte mangemilliardær og pumpeprodusent-arving Marit Mohn (72) se resultatet godt i minus for 2018.

Svak utvikling for aksje- og fondsinvesteringer ga et årsunderskudd på nær 50 millioner kroner for investeringsselskapet Marstia Invest as, som Mohn eier sammen med sønnen, Stian Westlake.

Store gaver

Marstia hadde per utgangen av 2018 rundt 2,6 milliarder kroner plassert i aksjer og fond, mens omkring én milliard kroner var plassert i rentepapirer.

Verdiene i selskapets aksje-og fondsplasseringer var ned 233 millioner kroner ifjor, mens plasseringer i obligasjoner og andre finansielle instrumenter var ned med rundt ti millioner kroner. Selskapets markedsbaserte portefølje var dermed ned med minus 243 millioner kroner i 2018.

Netto var selskapets finansresultat på -43 millioner kroner i 2018, sammenlignet 324 millioner kroner året før.

Det fremgår av offentlige regnskaper for Marstia fredag.

Der fremgår det også at Mohn i løpet av 2018 har donert rundt 108 millioner kroner i gaver. Det er på samme nivå som de to foregående årene. Dermed har Marstia gitt bort godt over 300 millioner kroner bare de siste tre årene.

Men, det er nok å ta av.

Marstia, som eies med 51 prosent av Mohn og 49 prosent av Westlake, hadde over 1,9 milliarder i kontanter ved utgangen året, ned omkring en halv milliard fra året før.

Totalkapitalen per 2018, før avsatt utbytte, var på 5,6 milliarder kroner, hvorav egenkapitalen utgjør hele 5,55 milliarder kroner eller 99,1 prosent.

Over halvparten av dette stammer fra salg av Mohns aksjer i familieselskapet Wimoh as til broren Trond Mohn (75) i 2015.

Kapital anslo Marit Mohns nettoformue til 6,4 milliarder kroner i 2018, og plasserer henne på 30. plass over landets 400 rikeste.

Teater og filantropi

Marit Mohn utvandret imidlertid fra Norge i 1976 og er i likhet med sønnen bosatt i London.

Hun er utdannet som kjemiingeniør og såkalt rådgivende advokat («solicitor») med erfaring fra Canada, USA og Norge, og har i en årrekke bodd i Kingston, London.

Siden 2012 har Mohn sittet i styret i Rose Theatre Kingston, og er ifølge teaterets hjemmesider en pasjonert teatertilhenger, og bruker mye av sin tid på filantropisk virksomhet.

Teateret ramser også opp en rekke andre frivillige virksomheter der Mohn er aktiv: en bolighjelpsorganisasjon i London, en juridisk støtteorganisasjon, en hjelpeorganisasjon for barn i Sør-Afrika, en norsk forskningsstiftelse og en familiestiftelse for ungdom.

Gitt bort halv milliard

Mohn Westlake-stiftelsen har blant annet gitt to millioner pund til et oppfinnerrom i Imperial College i London, der unge og gamle får hjelp til å realisere gode ideer med avansert teknologi og kunnskap.

I april i fjor ble det også kjent at Mohn gjennom stiftelsen donerte 25 millioner pund, rundt 267 millioner kroner på tidspunktet, til bygging av et barnehelsesenter knyttet til Imperial College, som hun har en universitetsgrad fra.

Helsesenteret skal døpes Mohn Centre og ha som formål å følge barn fra fødsel til voksen alder ved å undersøke dem gjennom livet for å finne ut hvordan barnesykdommer henger sammen med andre plager i voksen alder.

Dermed har Mohn gjennom Marstia og privat donert bort over en halv milliard kroner de siste fire årene.

Stian Westlake har tidligere arbeidet i konsulentselskapet McKinsey & Co i London og Silicon Valley, og arbeider nå som sjef for politikk og forskning i innovasjonsstiftelsen Nesta i London. Han er medforfatter av en bok om betydningen av immaterielle rettigheter.

Westlake har utdannelse fra det anerkjente Oxford-universitetet, Harvard-universitetet i Boston, USA og London Business School.

Marstia har avsatt 60 millioner kroner til utbytte for 2018. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.