Marit Mohn (73) er blant Norges rikeste kvinner, på 37. plass på Kapitals rikingliste. Mye av pengene stammer fra salget i 2015 av aksjene hun arvet i familieselskapet Wimoh as, til storebroren Trond Mohn (76).

Trond Mohn.
Trond Mohn. (Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix)

Marit Mohn utvandret til Storbritannia alt i 1976. Men mesteparten av hennes verdier ligger i det norske investeringsselskapet Marstia Invest as. Selskapet eier hun med 51 prosent, sammen med sønnen Stian Westlake som har 49 prosent.

Kraftig forbedring

Regnskapene i Marstia viser et årsresultat for 2019 på knapt 335 millioner kroner. Det dreier seg utelukkende om finansinntekter, noe som tyder på at hun har gjort det bra i aksje- og fondsmarkedet.

Dette er en kraftig forbedring fra 2018, da Marstia gikk nesten 48 millioner kroner i minus. 2018 var imidlertid et unntak. Tilbake i 2017 hadde Marstia Invest et overskudd før skatt på 322 millioner kroner.

Marstia Invest sitter på eiendeler for 5,74 milliarder kroner, opp fra 5,60 milliarder året før. Selskapet har over 2,28 milliarder kroner i kontanter, opp fra knapt 1,93 milliarder året før.

Ved årsskiftet satt Marstia med aksjer for vel 2,1 milliarder kroner, og obligasjoner verdt nesten én milliard kroner. Selskapet er praktisk talt gjeldfritt.

I likhet med året før henter Mohn og sønnen ut 60 millioner kroner i utbytte for 2019.

Gir til gode formål

Marit Mohn gir, i likhet med storebroren Trond, også penger til veldedige tiltak. I 2019 ga hun over 107 millioner kroner, det samme som hvert år.

Mohn Westlake-stiftelsen står bak en rekke initiativer, fra oppfinnerrom der unge og gamle får hjelp til å realisere gode ideer med avansert teknologi og kunnskap, til teater, bolighjelp i London, barn i Sør-Afrika og en norsk forskningsstiftelse. For to år siden ble det også kjent at Mohn gjennom stiftelsen donerte 25 millioner pund – rundt 267 millioner kroner på tidspunktet – til bygging av et barnehelsesenter knyttet til Imperial College, som hun har en universitetsgrad fra.

Marit Mohn har gjennom Marstia og privat gitt bort over 600 millioner kroner i veldedighet de siste fem årene.

Mohn er utdannet som kjemiingeniør og såkalt rådgivende advokat («solicitor») med erfaring fra Canada, USA og Norge, og hun har i en årrekke bodd i Kingston, London.

Stian Westlake har tidligere arbeidet i konsulentselskapet McKinsey & Co i London og Silicon Valley, og arbeider nå som sjef for politikk og forskning i innovasjonsstiftelsen Nesta i London. Han er medforfatter av en bok om betydningen av immaterielle rettigheter.

Westlake har utdannelse fra Oxford-universitetet, Harvard-universitetet i Boston, USA og London Business School.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.