Bergenskvinnen Marit Mohn (75) fikk i 2015 milliardverdier da hun solgte aksjene hun arvet i familieselskapet Wimoh as til storebroren Trond Mohn (77). Mesteparten av pengene puttet hun inn i investeringsselskapet Marstia Invest as, der hun eier 51 prosent mens sønnen Stian Westlake (44) har 49 prosent, og der storebror Trond Mohn sitter i styret.

Stian Westlake er forfatter og sjef for politikk og forskning i innovasjonsstiftelsen Nesta i London.
Stian Westlake er forfatter og sjef for politikk og forskning i innovasjonsstiftelsen Nesta i London. (Foto: Nesta Pressebilde)

Marit Mohn emigrerte til Storbritannia alt i 1976, men arven gjør at hun figurerer på de norske rikinglistene. På Kapitals liste for 2021 er hun på 45. plass med 6,65 milliarder kroner, og selv om formuen økte med nesten ti prosent falt hun ned syv plasser fra 38.-plassen året før.

Dobler resultat og utbytte

Marstia Invest investerer i aksjer, obligasjoner og fondsandeler, og sitter på en stor andel kontanter, nærmere bestemt 2,5 milliarder kroner som er opp fra vel 1,6 milliarder kroner året før.

Mor og sønn Mohn/Westlake traff blink med sine investeringer i 2021 og Marstia Invest fikk et resultat etter skatt på 515 millioner kroner, opp fra 214 millioner kroner året før.

Regnskapene viser at Marstia har økt eierandelen i såkalte andre finansielle instrumenter, fra knapt 300 millioner kroner til vel 700 millioner kroner fra 2020 til 2021. Vel 400 millioner kroner var ved årsskiftet plassert i såkalte PE-fond, altså selskaper som ikke er børsnoterte og derfor er vurdert til selvkost. Andelen børsnoterte aksjer ligger stabilt på rundt 2,2 milliarder kroner, mens obligasjonsandelen fra 2020 til 2021 er redusert med over en milliard kroner til vel 360 millioner kroner.

Det betyr at Marstia har reversert strategien fra året før, da rundt 600 millioner kroner fra kontantbeholdningen ble plassert i markedsbaserte obligasjoner.

Av driftskostnadene på knapt 12 millioner kroner gikk i fjor 8,7 millioner kroner til lønn, en kraftig oppgang fra vel 4,8 millioner kroner året før. Øyvind Bjørnsen er for øvrig ny daglig leder i investeringsselskapet fra i mai i år.

Eierne Marit Mohn og Stian Westlake doblet utbyttet til 120 millioner kroner på deling i 2021, etter at dette beløpet har ligget støtt på 60 millioner kroner de siste årene.

Gir til gode formål

Marit Mohn og sønnen er i likhet med storebror Trond Mohn aktiv med donasjoner og bidrag til veldedige formål. Mohn Westlake-stiftelsen står bak en rekke initiativer, fra oppfinnerrom der unge og gamle får hjelp til å realisere gode ideer med avansert teknologi og kunnskap, til teater, bolighjelp i London, barn i Sør-Afrika og en norsk forskningsstiftelse. For to år siden ble det også kjent at Mohn gjennom stiftelsen donerte 25 millioner pund – rundt 267 millioner kroner på tidspunktet – til bygging av et barnehelsesenter knyttet til Imperial College, som hun har en universitetsgrad fra.

Marstia Invest har de siste årene gitt rundt 107 millioner kroner i gave til disse gode formålene. For 2020 jekket Mohn og Westlake beløpet opp til vel 117 millioner kroner, og for 2021 knapt 118 millioner kroner. Dermed har de to gitt bort mellom 800 og 900 millioner kroner de siste syv årene.

Marit Mohn er utdannet kjemiingeniør og advokat med erfaring fra Canada, USA og Norge, og hun har i en årrekke bodd i Kingston, London. Hun er kjent for å være meget privat og mediesky.

Stian Westlake har tidligere arbeidet i konsulentselskapet McKinsey & Co i London og Silicon Valley, i innovasjonsstiftelsen Nesta i London og som rådgiver for flere ministre for forskning og høyere utdannelse. Han er nå sjef for tradisjonsrike Royal Statistical Society i London. Han er medforfatter av en bok om betydningen av immaterielle rettigheter. Westlake har utdannelse fra Oxford-universitetet, Harvard-universitetet i Boston, USA og London Business School.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.