Tirsdag kommer en ny rapport om koronavirusets mange konsekvenser for økonomien her hjemme og på verdensbasis, gjennomført av Handelsbanken.

Om Norge skriver de at funnene ikke er «like dårlig som fryktet», men at nordmenn må belage seg på at det er et godt stykke igjen før økonomien er tilbake til nivået før korona.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener noe av utfordringen i å forstå norsk økonomi akkurat nå, ligger i at sterke indikatorer peker i ulik retning.

– Man kan neste miste litt oversikt over hvor norsk økonomi står akkurat nå. Varekonsum og detaljhandel har økt kraftig, og man kan lese at kortbruken er tilbake for fullt, men det er bare en del av bildet. Man ser samtidig at samlet sett har privatkonsum falt betydelig i samme periode, sier han.

Tall fra DNB over dere kunders kortbruk som ble lagt frem mandag, viser at nordmenns kortbruk i detaljhandel så langt i år ligger fem prosent over fjoråret. I uke 33 lå aktiviteten fire prosent over fjorårets nivå.

Venter ikke rentehopp, men...

Når det gjelder styringsrenten, så venter ikke Handelsbanken i utgangspunktet at denne blir rørt før utgangen av 2022.

Likevel gir boligpriser i været også grunn til å tro noe annet.

– Selv om vår grunnlinjeforventning er at Norges Bank vil avstå fra å stramme inn før slutten av 2022, så utgjør boligmarkedet et dilemma, og derfor har risikoen for et rentehopp økt, skriver Handelsbanken.

Handelsbanken mener Øystein Olsen, sentralbanksjef, og Norges Bank står overfor et dilemma med dagens lave styringsrente.
Handelsbanken mener Øystein Olsen, sentralbanksjef, og Norges Bank står overfor et dilemma med dagens lave styringsrente. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hov påpeker at det er snakk om en totalvurdering, og at Norges Bank forutsetter en robust prisvekst også fremover uten at det vil påvirke rentenivået. Det blir først tilfellet dersom prisveksten er like sterk som frem til nå, tror han.

– Renteutsiktene er alltid en totalvurdering, så man kan ikke si at dersom prisene stiger med én prosent mer enn Norges Bank venter, så vil man skru opp renten. Det vil bero på flere forhold samtidig, sier han og legger til:

– Men boligmarkedet er en faktor som Norges Bank tar hensyn til, og dersom prisene øker ubehagelig mye og fortsetter slik i tiden fremover, så øker ubalansen i norsk økonomi ved at gjeldsveksten blir en god del større en inntektsveksten. Og det vil Norges Bank følge med på.

I juli steg boligprisene 0,9 prosent sesongjustert, altså medberegnet at sommeren er en vanligvis treg sesong for boligsalg. For Obos-boliger var prisveksten 2,8 prosent samme måned.

Noen nøkkeltall

Handelsbanken venter følgende for 2020:

  • Fall i bruttonasjonalprodukt (bnp) på 4 prosent på Fastlands-Norge.
  • Husholdningsforbruk ned 5,9 prosent.
  • Investeringer i oljesektoren skal ned 3 prosent.

Fra og med neste år allerede, venter derimot Handelsbanken vekst i både forbruk og bnp på fastlandet: Bnp er ventet opp 3,5 prosent neste år, og så 1,8 prosent.

Husholdningsforbruk er ventet opp 6,1 prosent i 2021.

Hov forteller at når Handelsbanken skriver at det er et stykke igjen til nivået før korona, så er det arbeidsledigheten man må følge med på.

– Arbeidsmarkedet er et speilbilde på hvordan det går ellers i økonomien, sier han.

– Når man snakker om at det vil ta tid før økonomien er på plass, så er det snakk om at det vil ta tid før arbeidsledigheten er nede på samme nivå som før korona. Her har det vært en positiv utvikling de siste månedene, men med et så stort fall i aktiviteten i forkant så er det mye å ta igjen, sier han.

I juli var det 139.800 registrert hos Nav som helt arbeidsledige. Det er under halvparten så mange som i mars, men dobbelt så mange som i januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de beste tipsene til deg som skal på visning
– Spør om å få prøve dusjen.
02:44
Publisert: