Hovedindeksen ved Oslo Børs steg 0,43 prosent fra start på ukens siste handelsdag, etter en turbulent børsuke. Ved børsstenging endte indeksen opp 2,36 prosent.

Oljeprisen har styrket seg siste døgnet, og handles til 109,20 dollar fatet. Det er en oppgang på to prosent fra onsdagens nivåer.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 0,55 prosent torsdag, etter å ha vært ned nesten to prosent på det meste. Ellers i Europa var det også bred nedgang torsdag, med unntak av Moskva-børsen. Det er inflasjonsfrykt som herjer i aksjemarkedet, med økende bekymring for at inflasjonen i USA ikke har nådd toppen.

Uroen i kryptovalutamarkedet har stabilisert seg etter den kraftige nedgangen tidligere i uken. Bitcoin-prisen ligger på litt over 30.000 dollar. Den var nede på 26.500 dollar på torsdag, som er det laveste nivået for kryptovalutaen på 16 måneder. Hele kryptomarkedet har hatt bred nedgang de siste dagene, og mer enn 200 milliarder dollar skal være barbert bort på en enkelt dag, ifølge CNBC.

Rapporteringsrush

Fredag morgen har flere selskaper lagt frem sine tall for første kvartal. Blant annet har Grieg Seafood, Norwegian Air Shuttle, Kongsberg Automotive, Quantafuel og Lerøy lagt frem sine rapporter.

Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel la fredag frem skuffende resultater for første kvartal 2022. Quantafuel hadde et driftsresultat på minus 66 millioner kroner, mot minus 34 millioner kroner samme kvartal i fjor. Aksjen falt kraftig fra start på Børsen, og var ned nær ni prosent i åpningsminuttene. Utover handelsdagen hentet aksjen seg noe inn igjen, og endte ned 1,21 prosent.

Norwegian har kommet med regnskapet for årets første kvartal. På forhånd har det vært en klar forventning om at selskapet ville levere et stort underskudd i kvartalet – som også er det siste regnskapet der koronaviruset for alvor påvirker flybransjen negativt. Flyselskapet tapte 849 millioner kroner på driften i første kvartal. Norwegian-aksjen stiger 2,4 prosent ved stengetid.

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive fikk et justerte driftsresultatet på 7,6 millioner euro, ned fra 21,4 millioner euro året før. Etter dagens valutakurser tilsvarer driftsresultatet om lag 77,6 millioner kroner. I rapporten skriver selskapet at nedgangen hovedsakelig skyldes «unormalt høye kostnader» på råvarer og elektroniske komponenter, samt forsyningskrise og høy inflasjon i landene selskapet opererer i. Aksjen endte dagen opp 14,72 prosent.

Oppdretts- og fiskeselskapet Lerøy Seafood har nær doblet sitt driftsresultat, før verdijustering av fisken i merdene, til 852 millioner kroner i første kvartal, sammenlignet med 455 millioner kroner i samme periode året før. I likhet med de andre oppdrettsselskapene på Oslo Børs, har også Lerøy nytt godt av de eksepsjonelt høye prisene på laks, men fredag falt aksjen 9,18 prosent.

Det har også sjømatselskapet Grieg Seafood som kan vise til sitt beste resultat noensinne i fredagens kvartalsrapport. Det bergensbaserte selskapet fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på 453 millioner kroner i første kvartal 2022, mot minus 16 millioner kroner i samme kvartal året før, ifølge kvartalsrapporten. Aksjen falt rundt to prosent ved stengetid.

Pustepause for markedet

Det så ut til å bli en liten pustepause etter noen tunge dager på Wall Street, da de ledende indeksene alle steg forsiktig fra start torsdag. I timene som fulgte var det til tider store bevegelser både opp og ned, og på et tidspunkt var alle de tre ledende indeksene nesten to prosent i minus for dagen.

Det endte med nedgang for to av de tre indeksene. S&P 500 falt 0,12 prosent, Dow Jones falt 0,33 prosent, mens Nasdaq steg 0,06 prosent.

For den industritunge Dow Jones-indeksen ble det et sjette dagen på rad med nedgang, mens den brede S&P 500-indeksen nådde et lavpunkt for året, skriver CNBC.

Nasdaq endte altså marginalt i pluss etter en tung uke, godt hjulpet av oppgang for blant annet Netflix, Facebook-eier Meta og Amazon.

Etter en turbulent uke er det en bred oppgang ved Asia-børsene fredag formiddag. Hovedindeksene ved børsene i Tokyo og Hongkong leder an. Ved de kinesiske børsene er det en mer avventende holdning på grunn av koronarestriksjonene.

Softbank Group, som la frem elendige resultater og et historisk stort underskudd på torsdag, er vinneren ved Tokyo-børsen med en kursoppgang på over ti prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.