– Forrige uke var en dårlig aksjeuke, men fredagen var bra. Nettopp fordi USA klarte seg bra på fredagen begynner uken med litt positiv stemning, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

Det ble noen turbulente dager på Wall Street i forrige uke på grunn av de skyhøye inflasjonstallene som ble lagt frem på onsdag og satt sitt preg på markedene.

Det som startet som en tung uke for alle de tre hovedindeksene på Wall Street, endte i en etterlengtet opptur da børsen stengte fredag. Teknologiindeksen Nasdaq steg 3,8 prosent, Dow Jones steg 1,5 prosent og S&P 500 steg 2,4 prosent.

Til tross for oppturen fredag endte uken likevel mer enn to prosent i minus for alle de tre nøkkelindeksene.

Positiv stemning

Ifølge Anders Johansen vil krigen i Ukraina, høy inflasjon og Feds renteheving fortsette å sette sitt preg på markedene.

– Finland har nå varslet at de vil søke medlemskap i NATO så fort som mulig. Ballen er spilt over til Putin, som sier at han vil reagere på dette. Vi vet ikke hva som kommer til å skje, men det nærmer seg nok at han gjør noe med gassleveransene, sier Johansen.

Ved handelsslutt fredag lå oljeprisen på 109 dollar fatet. Dette var en oppgang på to prosent fra onsdagen nivåer.

– Oljeprisen har svingt mellom 100 og 110 dollar fatet, og steg mye mot slutten av uken. Den er holdt oppe av usikkerheten rundt krigen, samtidig trekkes ned den av lav vekst i Kina, sier Johansen.

Skyhøy inflasjon

Han mener avgjørende faktorer for markedet den kommende uken blir nye sanksjoner mot russisk olje og Finlands NATO-søknad. I tillegg setter nyheter fra Kina sitt preg på markedene. Mandag morgen, norsk tid, fremlegges det kinesiske industriproduksjonstall.

Onsdag forrige uke kom nye inflasjonstall fra USA som viser at prisveksten fortsatt ligger på rekordhøye nivåer. Inflasjonen for april var 8,3 prosent og er fortsatt rekordhøy, men den er litt lavere enn prisstigningen på 8,5 prosent som ble notert i mars. Sist den lå på dette nivået var på begynnelsen av 1980-tallet. Uken før satt Den amerikanske sentralbanken (Fed) opp renten med 0,5 prosentpoeng.

Johansen mener mange vil følge spent med på om Fed-sjef Jerome Powell, kommer til å uttale seg om fallende markeder i løpet av denne uken.

Bære et bear-marked

– Vi er veldig nære et «bear-marked» nå. S&P er nær ved å falle 20 prosent. Nasdaq har falt mer enn 20 prosent. Det kan godt tenkes at det som har falt til nå vil gjøre det litt bedre fremover. Mange har nok blitt tvunget til å selge fordi de har lånt penger.

Et «bear-marked» defineres ofte som et fall i markedet på 20 prosent eller mer.

For Oslo Børs så handelsuken langt lysere ut. Hovedindeksen steg 0,43 prosent fra start på ukens siste handelsdag, etter en turbulent børsuke. Ved børsstenging endte indeksen opp 2,36 prosent.

– Oslo Børs har klart seg veldig bra så langt, særlig energi- og råvareaksjer har gjort det godt. Men man ser ofte en rekyl opp når sentimentet er så svakt og aksjer har falt i mange uker. Det er typisk de aksjene som har falt mest som stiger mest i en slik periode, sier Johansen.

Usikker og nervøs

Sjefstrateg i Formue, Christian Lie, mener stemningen blant investorene nå er usikker og nervøs. Han viser til en måling blant amerikanske aksjeinvestorer som viser den laveste optimismen siden mars 2020.

– Den kommende uken byr på en rekke nøkkeltall som på marginen kan påvirke stemningen, men den økonomiske usikkerheten gjør at tallene like godt kan forsterke pessimismen, som gi grobunn for lettelse og kursoppgang, sier han.

Sjefstrateg i Formue, Christian Lie, mener det er stor usikkerhet blant investorene for tiden.
Sjefstrateg i Formue, Christian Lie, mener det er stor usikkerhet blant investorene for tiden. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Mandag offentliggjøres nøkkeltall fra kinesisk økonomi, med industriproduksjon, detaljhandelsaktivitet og boligsalg. Tirsdag kommer amerikanske tall på detaljhandelstall og industriproduksjon.

– Investorene vil se ekstra nøye på detaljhandelstallene, ettersom negativ reallønnsvekst og høy inflasjon kan begynne å tynge det private forbruket. Forbrukertillitsundersøkelser har vist en avtagende tendens, noe som kan reflekteres i noe svakere aktivitet i butikkene, sier Lie.

Kraftige innstramninger

Lie mener det nå er flere faktorer som påvirker markedene og som skaper usikkerhet blant investorene. Han viser blant annet til den skyhøye inflasjonen, som han mener kan være i ferd med å nå toppen, men at høye råvarepriser, problemer i forsyningskjedene og tiltagende lønnsvekst kan gjøre at prisveksten ikke faller så mye tilbake som sentralbankene skulle ønske.

– Dette kan utløse forventninger om kraftige innstramninger fremover som kan true amerikansk og global økonomi, sier Lie.

Han mener videre at svakere selskapsinntjening kan bli en utfordring for aksjemarkedet i en situasjon der rentene stiger. Mange investorer tviler på om sentralbankene vil kunne få kontroll på inflasjonen uten å utløse en kraftig økonomisk nedtur.

Samtidig tror han at mange investorer nå ser etter tegn på et positivt vendepunkt.

– I første omgang kan dette komme fra avtagende inflasjonstall, men fortsatt sterk vekst i amerikansk økonomi, en gradvis akselerasjon i kinesisk økonomi eller tegn til løsning på Ukraina-krigen og dermed lavere råvarepriser kan være utløsende positive faktorer, sier Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.