Siden 2007 har prinsesse Märtha Louise drevet sitt mye omdiskuterte Soulspring, som hun eier og driver sammen med venn og forretningspartner Elisabeth Nordeng (50). Gjennom Soulspring selger paret selvhjelpskurs og bøker for å lære «å finne seg selv».

Märtha Louise og Elisabeth Nordeng er venner og forretningspartnere og selger selvhjelpskurs.
Märtha Louise og Elisabeth Nordeng er venner og forretningspartnere og selger selvhjelpskurs. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Selskapet, som ble startet i 2007, omsatte for 3,3 millioner kroner i fjor, hvilket er en nedgang fra 3,7 millioner kroner i 2016. Resultatet endte med et underskudd på 86.586 kroner før skatt. Det viser regnskapet til Astarte Inspiration, som er det tidligere navnet på Soulspring, som selskapet er blitt markedsført som siden 2014.

Samtidig som selskapet går med underskudd, velger Märtha Louise og Nordeng å ta et utbytte på 320.000 kroner for fjoråret. De to eier 50 prosent av selskapet hver, som gjør at hver får 160.000 kroner i andel av utbyttet.

Märtha Louises personlige assistent Carina Scheele Carlsen sier til DN at hun sitter opptatt resten av dagen og henviser til sitt sitat til Nettavisen, der hun forklarer underskuddet slik:

– Aktivitet på kurs og skoledelen varierer fra år til år, og det gjør også antall elever. I 2017 ble mye av tiden brukt til lansering av ny bok med dertil hørende boksigneringer og promotering som jo naturlig tar tid fra kursdelen.

Carlsen ønsker ikke å svare mer utfyllende rundt Märtha Louises økonomi.

– Som du vet så kommenterer vi aldri prinsessens private økonomi, skriver hun i en tekstmelding til DN.

744.000 kroner i styrehonorar

I tillegg til sin andel på 160.000 kroner av utbyttet for fjoråret fikk Märtha Louise også et styrehonorar på 744.000 kroner for sin posisjon som styremedlem. Nordeng fikk 740.000 kroner for sitt verv som styreleder.

Utbytte og styrehonorar til sammen utgjorde for Märtha Louise 904.000 kroner i fjor.

Hvor mye prinsessen hadde i formue ved utgangen av fjoråret, er ikke kjent, siden hun er reservert mot kredittsjekk. De nærmeste kjente ligningstallene fra 2016 viser at Märtha Louise da sto oppført med en skattbar formue på 3,8 millioner og en nettoinntekt på 179.268 kroner.

Selger kongehytten på Hankø

Onsdag ble det kjent fra Se og Hør at prinsessen skal selge Bloksberg på Hankø. Hytta ble kjøpt av daværende kronprins Olav i 1947. I 2001 arvet prinsesse Märtha Louise den fra sine foreldre, som igjen hadde arvet hytta ved kong Olavs død i 1991.

Eiendomsmeglere har nå kranglet om eiendommens verdi. Megler Miguel Sørholt anslo overfor Se og Hør verdien til 70 millioner kroner. Eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek har fått jobben med å selge eiendommen. Han har reagert på prisanslaget som er nevnt i mediene.

«Ser du refererer et «ekspertanslag» på prisen. Tenkte det var greit å opplyse deg om at innhentet takst sier kr 35 mill. hvilket jeg mener er et greit utgangspunkt», skriver han i en epost til Dagbladet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sikkerhetsekspert: – Det betyr ikke at det er noe negativt forbundet med deg
Sikkerhetsekspert Kjell-Ola Kleiven forklarer hvem som havner på World-Check og hvorfor. NB: Til bruk i Magasinsaken til Osman.
01:22
Publisert: