Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene har den siste ukene hamstret Hydro-aksjer i stor stil.

– Fondet har kjøpt seg kraftig opp i Norsk Hydro etter en svært svak periode i forkant av 1. september, skriver Mølsæter i en fersk porteføljerapport.

Ved utgangen av august var Hydro den desidert største investering til fondet First Generator og utgjorde nær 11 prosent av fondets totale investeringer.

– Jeg har også fortsatt å kjøpe etter at denne rapporten ble gitt ut. Hydro utgjør i dag rundt 13 prosent av porteføljen til fondet, sier Mølsæter til DN.

Tjente 7 millioner

Natt til torsdag kunne Hydro melde at et halvt år med forhandlinger med lokale og føderale myndigheter i Brasil har ført frem til to avtaler som kan være et viktig steg på veien mot en tillatelse til å gjenoppta full produksjon ved Alunorte-anlegget. Alunorte ble i mars tvunget til å halvere produksjonen etter utslipp av ubehandlet regnvann, og anklager om mer alvorlige utslipp.

Hydro-aksjen reagerte kraftig opp fra start torsdag morgen, og var rundt klokken 14.30 opp 3,7 prosent.

Det betyr at de rundt 4,3 millioner Hydro-aksjene First Generator hadde torsdag morgen i løpet av få timer ble over 7.3 millioner kroner mer verdt.

– Jeg mener at de to avtalene som nå er inngått er veldig positive nyheter for Hydro. Det viktigste ser for meg nå ut til å være gjort, og det bør nå nærmest være en formalitet å få på plass tillatelsene til å gjenoppta full produksjon, mener Mølsæter.

Ingen tidsplan

De to avtalene som ble signert onsdag gir ikke Hydro lov til å øke produksjonen ved Alunorte-anlegget og inneholder heller ikke noen tidsplan eller indikasjon på når en slik tillatelse kan komme på plass.

Avtalene forplikter imidlertid Hydro til å investere ytterligere 620 millioner kroner i ulike tiltak ved Alunorte-anlegget og i lokalområdet. Dette kommer i tillegg til tiltak på over 700 millioner kroner som er kjent fra tidligere.

Analytikere DN snakket med torsdag formiddag mener like fullt at avtalen utgjør et gigantisk skritt i riktig retning.

– Avtalene viser at Hydro har gitt etter på det meste, og det bør de jo også virkelig gjøre. Det er ekstremt lønnsomt for selskapet å finne en løsning på dette, sier Mølsæter.

Lønnsom enighet

Han påpeker at produksjonskuttet ved Alunorte-anlegget påfører Hydro store kostnader hver måned.

– Selv om Hydro mener at de ikke har gjort noe feil, så er det veldig lønnsomt å få på plass en enighet med brasilianske myndigheter, sier Mølsæter.

Til tross for at det lå i kortene at en avtale mellom Hydro og brasilianske myndigheter ville komme i løpet av høsten, var det ikke hovedsakelig dette som lå til grunn for at Mølsæter har hamstret Hydro-aksjer den siste tiden.

– Hydro-aksjen har falt mye i verdi og selskapets vekt i fondsindeksen har falt fra rundt 6,5 til 4,5 prosent. Jeg så i slutten av august at dette skapte et ytterligere salgspress i aksjen og at store poster ble lagt ut for salg, sier Mølsæter.

Mange fond har regler om at porteføljen ikke skal avvike for mye fra indeks, og når indeksvekten til Hydro faller, kan dette føre til at mange fond må selge Hydro-aksjer.

– Jeg mente at kursfallet var en overreaksjon, og prøvde å utnytte dette, sier Mølsæter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valg i Sverige: – Kan bli det mest dramatiske på hundre år
Søndag er det riksdagsvalg i Sverige. DNs Kjetil Wiedswang gir deg en rask oppdatering.
01:04
Publisert: