Forvalter Martin Mølsæter var en av tiårets store stjerner i fondsmarkedet etter gang på gang å ha slått referanseindeksen. I 2016 og 2017 leverte fondet hans, First Generator, en avkastning vel over 20 prosent begge årene. Det siste året var det imidlertid ikke alle som fikk nyte av Mølsæters magiske «touch».

I starten av 2017 stengte han i praksis fondet ved å skru opp tegningsgebyret til ti prosent for at det ikke skulle vokse ut av kontroll. Med andre ord: Ville du investere én million kroner, måtte du betale 100.000 i gebyrer for å være med.

De to etterfølgende årene har vært en katastrofe for fondet.

Blant årets dårligste fond

Ved inngangen til 2018 hadde First Generator en forvaltningskapital på 1,6 milliarder kroner. Året startet godt, men etter tre grusomme måneder på tampen av året måtte Mølsæter akseptere at First Generator ville bli soleklar jumbo blant norske fond. Fondet ble hardt rammet av et brutalt fall i oljeprisen.

2019 har heller ikke vært et gledens år for Mølsæter.

First Generator A er fondet med den tredje svakeste avkastningen hittil i år. En fersk oversikt fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at forvaltningskapitalen har krympet til 424 millioner kroner.

Massiv kundeflukt

VFFs oversikt viser at kundene trakk 134 millioner kroner ut av fondet i november. Mens verdien av investeringene til fondet falt knappe 2,5 prosent i november, ble forvaltningskapitalen barbert med hele 26 prosent samme måned.

Trekker vi linjene tilbake til starten av året er netto innløsning, altså hvor mye penger som er trukket ut av fondet, 394 millioner kroner.

På to år har forvaltningskapitalen falt med 76 prosent, som vil si at to tredjedel av kroner og øre i fondet er forsvunnet som følge av kundeflukt og verdifall.

Martin Mølsæter sier at First Fondene nylig har satt opp et nytt eiendomsfond, First Nordisk Eiendom.

– Det har vi markedsført ganske aktivt og da har vi hatt noen kunder som har tatt pengene ut av de fondene som går dårlig og puttet inn i de fondene som går bra, sier Mølsæter.

Eiendomsfondet har siden oppstart i mai gitt en avkastning på 37 prosent.

Han ønsker ikke å kommentere kundeflukten ytterligere.

Totalt for alle First Fondene ble det trukket ut 43 millioner kroner fra oktober til november.

Vurderer nye kunder

Mølsæter sier at størrelsen på fondet ikke lenger er et problem og at de nå vurderer å ta bort tegningsgebyret fullstendig slik at det ikke koster å sette penger i fondet.

– Det er en løpende vurdering, sier han.

Hittil i år har First Generator A gitt en avkastning på 10,4 prosent. Det er langt bedre enn å ha pengene i banken, men plasserer likevel Mølsæter blant de svakeste norske forvalterne.

Forvalteren har tatt store posisjoner innen olje og oljerelaterte aksjer, shipping og materialer. Hans fem største aksjeposisjoner i november var Hydro, BW Offshore, Norske Skog, Northern Drilling og Elkem.

– Hva har vært utfordrende i år?

– Du har hatt fallende lange renter som ikke er særlig positivt for den type aksjer, og du har hatt en industriresesjon globalt som heller ikke er positivt. Man ser signaler på at det snur nå, sier Mølsæter.

Tror det snur

Han er imidlertid positiv til tiden fremover.

– Jeg tror at den type aksjer som jeg sitter med, verdiaksjer, er blitt handlet ekstra mye ned i år. Jeg tror at det kommer til å snu ganske bra opp til neste år. Jeg har en P/E i porteføljen på syv-åtte og en pris/bok på 0,9 hvor det er lav gjeld i gjennomsnitt for aksjene, sier Mølsæter.

P/E (price/earnings) viser forholdet mellom aksjekurs og inntjening per aksje. En P/E på mellom syv og åtte må anses som ganske lavt. Pris/bok sier noe om aksjenes prising i forhold til bokførte verdier bak hver aksje. En pris/bok på 0,9 er også å anses som billig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.