Blant aksjefondene som hovedsakelig investerer på Oslo Børs var det fondet First Generator som leverte klart lavest avkastning i 2018. Fondet falt 25 prosent i verdi i løpet av fjoråret.

– Det var fallende råvarepriser, og særlig oljeprisfallet på tampen av året som tynget avkastningen mest, sier forvalter Martin Mølsæter i First Fondene.

Til tross for et solid oppsving i både oljepris og aksjekurser hittil i år, er ikke Mølsæter fornøyd med prestasjonene. Gjennom sitt private investeringsselskap Jamami Invest as hadde Mølsæter ved utgangen av 2017 investert rundt 41 millioner kroner i de to fondene han forvalter, First Generator og First Globalt Fokus.

– Den dårlige avkastningen slår ut på min egen lommebok, sier Mølsæter.

Papirtap på ti millioner

De to fondene har en samlet forvaltningskapital på rundt 1,4 milliarder kroner, og begge falt rundt 25 prosent i verdi i løpet av fjoråret. Dette betyr at Mølsæters investeringsselskap er påført et papirtap på rundt ti millioner kroner i løpet av 2018, dersom man tar utgangspunkt i fondsbeholdningen ved inngangen til året.

Mølsæter vedgår at han ble tatt litt på sengen av det kraftige oljeprisfallet i fjerde kvartal, der prisen på et fat nordsjøolje falt fra 86 til 51 dollar per fat.

– Jeg ble overrasket over at det ble et såpass dypt dykk i oljeprisen. Oljeetterspørselen var fortsatt sterk og det burde være åpenbart at produksjonen fort ville falle med en oljepris på 50-tallet, sier Mølsæter.

Han mener priskollapsen er en klar overreaksjon.

– Oljeprisen har falt altfor mye, og aksjekursene har falt vesentlig mer enn det oljeprisen skulle tilsi. Fremtidsprisene på olje noen år frem i tid har jo ikke falt i det hele tatt. Jeg venter at det nå kan komme en kraftig rekyl i oljeprisen og i råvaremarkedene generelt, sier Mølsæter.

Lot seg ikke skremme

Han påpeker at situasjonen er en helt annen i dag enn under den kraftige nedturen i oljemarkedet i 2015 og 2016.

– I 2016 var oljelagrene fulle, mens vi i dag har normale lagre og god etterspørsel. I 2016 tok det ett år før Opec begynte å kutte produksjonen, mens de nå er klare til å kutte raskt, sier Mølsæter.

Til tross for at Mølsæter i løpet av hele fjerde kvartal måtte se på at verdiene i fondet forvitret i et høyt tempo, sto han fast ved vurderingene av oljesektoren, og lastet opp med aksjer.

– Jeg ble ikke skremt av fallet, og vi har de siste dagene tjent godt på en høy oljeeksponering, sier Mølsæter.

Venter at oljerallyet fortsetter

Siste tilgjengelige porteføljerapport for First Generator er for november. I denne måneden kjøpte fondet seg blant annet opp i DNO, og inntok nye posisjoner i Aker og PGS. Sistnevnte steg mandag over 16 prosent på Oslo Børs etter å ha kommet med et positivt resultatvarsel. Siden 27. desember er PGS-aksjen opp over 60 prosent. Den siste uken har oljeserviceindeksen på Oslo Børs steget 12,3 prosent.

– Jeg tror at både oljeprisen og aksjekursene skal videre opp i tiden som kommer, sier Mølsæter.

Han påpeker at i 2016 oppnådde First Generator en avkastning på 55 prosent fra tidspunktet der oljeprisen bunnet ut i januar og ut året.

– Jeg sier ikke at det samme vil skje igjen, men vi vil tjene godt på en rekyl i oljeprisen, sier Mølsæter.

Til tross for et forferdelig 2018 er First Generator fortsatt blant de fem beste norske fondene over de siste syv årene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: