Ifølge den britiske avisen Financial Times skal grunnleggeren Masayoshi Son ha vært i samtaler med en rekke investorer, blant annet det amerikanske hedgefondet Elliot Management og Mubadala, et Abu Dhabi-tilknyttet investeringsinstrument. Avisen viser til kilder med kjennskap til saken, som bekrefter at samtalene fant sted i løpet av den siste uken.

Grunnen til Sons ønske om å ta selskapet av børs kom etter at Softbank siden slutten av februar har stupt mer enn 30 prosent på børs.

Uten likemenn

Grunnleggeren av selskapet er kjent for å ta stor risiko, og var tidlig inne i selskaper som Uber og kontorfellesskapsselskapet Wework. For førstnevnte ble børsnoteringen nær en fiasko, da aksjekursen på første handelsdag falt under emisjonskursen på 45 dollar. Aksjen handles i dag til 26 dollar.

Den planlagte børsnoteringen av Wework gikk som kjent i vasken på spektakulært vis da tilretteleggerne ikke klarte å gjennomføre en børsnotering og emisjon til ti milliarder dollar. Wework har siden blitt kroneksempelet på feilslåtte børsnoteringer.

Son er kjent for å flere ganger ha uttrykt høylytt misnøye med selskapets aksjekurs, som han mener ikke reflekterer Softbanks faktiske verdi. I 2019, under en resultatpresentasjon, gikk han løs på en times lang tirade der han klaget over at aksjen var «for billig».

Ifølge FT har Son fått et rykte på seg for å være uten likemenn. Da Elliot Managements oppkjøp av aksjer i selskapet ble kjent tidlig i februar, brygget det fort opp til uenigheter. Hedgefondet krevde at Softbank skulle kjøpe tilbake aksjer og gi mer innsikt i de mer enn 80 selskapene Softbank har investert i.

Flere hindre

Imidlertid har Softbank forblitt notert på Tokyo-børsen, og selskapet bestemte seg istedet for å selge rundt 41 milliarder dollar i eiendeler for å betale ned noe av gjelden, samtidig som programmet for tilbakekjøp av aksjer ble giret opp.

Det førte til en umiddelbar reaksjon på børsen i Tokyo, og aksjen er siden mandag morgen opp 40 prosent siden sluttkurs fredag forrige uke.

Ifølge FT ble planene om å ta selskapet av børs skrotet av en rekke grunner, blant annet den kompliserte prosessen med å få et konsortium av investorer kjapt nok sammen for en så stor avtale, i tillegg til regler på Tokyo-børsen og andre skattemessige forhold.

Kildene FT har vært i kontakt med forteller at idéen om å gjøre selskapet privat kom etter at Gordon Singer, sjef for Elliot Managements London-kontor, uttrykte interesse for å kjøpe enda flere Softbank-aksjer etter at aksjekursen siden slutten av februar har stupt mer enn 30 prosent.

Elliot Management eier allerede en aksjepost i selskapet på nesten tre milliarder dollar, og det ble tidlig i februar klart at Paul Singer, leder for hedgefondet, ønsket å legge press på ledelsen i Softbank og foreslo tilbakekjøp av aksjer verdt 20 milliarder dollar.

– Elliotts betydelige investering i Softbank Group gjenspeiler den sterke overbevisningen om at markedet undervurderer verdien av Softbanks portefølje av eiendeler, sa en pressetalskvinne for Elliott Management til Reuters i februar.

Jerngrep

Son har alltid vært kjent for å satse stort – og ha et langsiktig perspektiv. Han har flere ganger sagt at selskapet, som han startet som en programvaredistributør på 1980-tallet, skal overleve de neste 300 årene.

På 1990-tallet utfordret Son de japanske teleoperatørene, som hadde jerngrep på markedet. Da britiske Vodafone ble knust av statskontrollerte NTT for 15 år siden tok Son frem sjekkheftet og betalte 1100 milliarder yen (92 milliarder kroner) for Vodafone Japan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.