Dette kommer frem i en pressemelding fra Arctic Securities fredag. Bakgrunnen er Finansavisens omtale av analysesjef Morten Nystrøms aksjekjøp i Quantafuel og BW Energy. Nystrøm har selv bedt om å bli fritatt fra arbeidsplikten i 14 dager, ifølge meldingen.

Han ønsker ikke å kommentere saken overfor DN.

Morten Nystrøm.
Morten Nystrøm. (Foto: CF-Wesenberg / Nordea)

– Arctic tar enhver sak hvor det stilles spørsmål ved våre analytikeres uavhengighet på største alvor, skriver meglerhuset i en meldingen, som ble sendt ut like etter kl. 16.30 fredag ettermiddag.

Arctic har iverksatt en intern undersøkelse og tatt kontakt med Finanstilsynet.

– Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere dette nærmere på nåværende tidspunkt, skriver meglerhuset.

Heller ikke seniorrådgiver i tilsynet, Geir Holen, ønsker å si noe om tilsynets undersøkelser.

Kjøpte i Quantafuel

Forrige uke ble det først klart at Nystrøm kjøpte aksjer i Quantafuel før meglerhuset så tok opp dekning på aksjen. Ifølge Finansavisen kjøpte Nystrøm 10.700 aksjer i Quantafuel i perioden 17. til 26. august gjennom sitt investeringsselskap Mo-Ny til rundt 32 kroner aksjen.

Tidlig i september hadde aksjen steget til kurs 47,3 kroner. Dagen etter publiserte meglerhuset en analyse der aksjen ble spådd å nå kurs 125 kroner.

Kjøpte i BW Energy

Nystrøm analyserte BW Offshore da selskapet valgte å skille ut BW Energy og børsnoterte dette selskapet. I BW Offshore-analysene sto Nystrøm ikke oppført med aksjer.

Børsnoteringen av BW Energy skjedde i slutten av februar til kurs 24,40 kroner. Så kom korona-krisen og aksjen falt.

Ifølge Finansavisen har Nystrøm kjøpt aksjer en eller annen gang mellom utskillelsen av BW Energy og neste gang han kom med en analyse, som var 6. april. Nystrøm hadde da kjøpt 46.917 aksjer til en verdi av 528.000 kroner, ifølge Finansavisen.

I denne analysen spådde han en firedobling av kursen.

Strenge regler

Det er strenge regler for aksjehandel for ansatte i meglerhus. Aksjekjøp må klareres med compliance-avdelingen, som skal påse at lover og retningslinjer følges.

Hvorvidt Nystrøm har klarert alle sine aksjekjøp med Arctic gir ikke Finansavisens artikler noe svar på, siden Arctic ikke har sagt stort om forholdene. Quantafuel-kjøpet skal ha blitt klarert, ifølge Finansavisen.

I forbindelse med den første saken om Quantafuel henvendte avisen seg til Arctic-sjef Mads Syversen for en kommentar, men det var compliance-sjef Thomas Berge som svarte på spørsmålene.

Berge uttalte at analytikere i meglerhuset ikke skal eie aksjer i selskaper de analyserer, for å sikre analytikernes uavhengighet. Ifølge Berge ble kjøpet av Quantafuel-aksjene klarert med compliance, og var i tråd med retningslinjene. Videre sier han at Nystrøm ikke var tiltenkt en rolle som Quantafuel-analytiker da aksjekjøpene ble gjennomført.

– Da Nystrøm kjøpte aksjer, var det ikke endelig besluttet om og når Arctic Securities skulle ta opp dekning på Quantafuel, sa Berge til Finansavisen.

Saken reiser også spørsmålet om Nystrøm har vært ekstra positiv til de to selskapene siden han selv har aksjer i dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.