- Uansett hvordan du vrir på det, utnytter Trump de defekte delene av menneskesinnet, sier Michael Lewis til Financial Times.

Den anerkjente finansforfatteren intervjues i forbindelse med sin siste bok "The Undoing Project", som avisen mener kan bli stående som den fremste til å forklare hvorfor Donald Trump ble valgt til USAs 45. president. 

Det irrasjonelle menneske

Det vil også være en tilfeldighet ettersom Lewis (56) fullførte boken noen uker før valgdagen, påpeker FT. 

Og likefullt så, fordi boken ikke er om Trump, men en hyllest til de israelske psykologene Danny Kahneman og avdøde Amos Tversky. 

Sammen veltet de økonomisk teori om det rasjonelle menneske ved å bevise systematiske defekter i menneskets tenkning og beslutningstaking.

Dette har også Trump utnyttet i sin valgkamp, mener Lewis. Han peker på at Trump gjennom falske og overdrevne påstander lyktes med å forankre ufordelaktige oppfatninger om Hillary Clinton og det politiske etablissementet.

- Det føles for meg som om vi er i en verden, der en betydelig andel av velgermassen er utenfor å kunne snakke fornuft med  - utenfor fakta, anti-vitenskaplig. Alle de mentale egenskapene som leder til menneskelig utvikling er de i mot, sier forfatteren til FT.

Varslet finanskrisen

Det er ikke første gang at Lewis er på rett sted til rett tid nå som boken treffer hyllene knappe fire uker etter det amerikanske presidentvalget.

Les også: Mener de smarte og pene har skadeskutt Wall Street - Jeg vil ha lite tiltrekkende, korte folk

Fra han første gang som ung og nyansatt megler eksponerte Wall Streets skittenskap  i  "Liar's poker" (1989), til finanskrisens bakenforliggenskaper og outsidere i "The Big Short"(2010) og inntoget av høyfrekvenshandel i "Flash Boys" (2014), har han lyktes å ta tiden og markedet på kornet. Som journalist ropte han også varsko om farene som lå i råtne boliglånsobligasjoner forut for finanskrisen.

Blindes av erfaring

Blant Kahneman og Tverskys funn gjennom 1970- og 80-tallet var at sinnet spiller oss puss når man prøver å prosessere informasjon hurtig. De beviste også at emosjonell opplevelse av gevinst og tap kan påvirke persepsjonen av risiko. 

Dette hadde spesiell stor betydning i finansmarkedet der hjernens forutinntatthet kan påvirke handelen. Dette gjorde eksempelvis investorene mer tilbøyelig til å ta risiko for å unngå tap fremfor å oppnå gevinst, ifølge psykologene.

Lewis trekker paralleller til fremtoget av Trump, som han beskriver som et uheldig ettersjokk etter finansskandalene de siste ti årene. 

Ekko av finanskrisen

Kollapsen i det amerikanske boliglånsmarkedet og påfølgende offentlige redningsaksjoner har gitt folk grunn til å tro på at systemet har vært korrupt, mener forfatteren. 

- Jeg ser på dette som et ekko av finanskrisen i 2008. Politikk-markedet gjorde akkurat noe like sprøtt som aksjemarkedet, og det gjorde det delvis på grunn av hva markedet gjorde. Uten finanskrisen hadde vi ikke fått Trump som president. Det finnes andre grunnleggende faktorer. Men det ér definitivt en grunnleggende faktor, sier forfatteren til FT.

Se filmen: «Hacksaw Ridge»
02:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.