«Profesjonelle bekjempere har fått tilgang til et lovende middel mot skjeggkre som er mer skånsomt for helse og miljø enn de fleste alternativene. Produktet kan imidlertid ikke kjøpes og brukes av privatpersoner», skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Det skjellkledde mørkegrå, vingeløse insektet er et voksende problem i norske boliger, og det har tidligere ikke vært noen gode metoder for å bekjempe krypet. De gjør ikke skade på mennesker, dyr eller boliger, men kan føre til et verditap av boligen.

Kuttet ut boligselgerforsikring

Skjeggkre skapte store problemer for Protector Forsikring i fjor. Selskapet måtte i oktober rykke ut og fortelle at det hadde tap på nesten 150 millioner kroner i tredje kvartal som følge av skjeggkre.

Selskapet hadde en rekke varslede krav innenfor boligselgerforsikring og tingretten hadde så langt gitt medhold til kjøpere som har funnet skjeggkre i sin nykjøpte bolig.

I oktober hadde Protector fått inn 266 skadesaker knyttet til skjeggkre. Syv saker var avgjort i Tingretten der kjøper fikk medhold mot Protector. To andre saker var anket.

Samtidig med resultatvarselet fortalte Protector at det ikke lenger vil gi forsikring mot skjeggkre, og like før jul kunngjorde selskapet at det trakk seg helt ut av markedet for boligselgerforsikring.

Fredag legger selskapet frem resultat for fjerde kvartal. Da kommer fasiten på «skjeggkre-effekten» for selskapet de siste tre månedene av 2018.

Godkjenner insektsmiddel

Folkehelseinstituttet har et pågående forskningsprosjekt for å finne produkter og metoder å kvitte seg med problemet, men som også er skånsomme for helse og miljø. «Advin Cockroach Gel», som tidligere kun har vært godkjent for bruk mot kakerlakker, er et slikt produkt. Miljødirektoratet har derfor godkjent at insektmiddelet nå også kan brukes på skjeggkre.

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er et insekt som ble oppdaget i Norge i 2013. De lever innendørs i tørre omgivelser og kan opptre i store deler av en bolig. På grunn av lang levetid (opptil sju år) og relativt god formeringsevne kan forekomsten av skjeggkre oppleves som svært plagsom og vanskelig å bli kvitt.

Hør DNs podkast «Mandagsmøtet»:

Trine hatet sin forrige jobb og sluttet. Hvordan forklarer hun det på jobbintervju?

Hør hvilke råd hun får i «Mandagsmøtet» her:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Endelig er elbilen Audi E-tron kommet til Norge: Men hvor langt går den når det er minus 10, snø og slaps?
03:08
Publisert: