Investor Arne Blystad med familie har kjøpt seg opp i forbrukslånbanken Monobank. 

Ifølge en fersk aksjonærutskrift kontrollerer investoren og hans sfære om lag seks millioner aksjer, rundt tre prosent av selskapet. 

Halvparten eies av Blystads personlige investeringsselskap, Spencer Trading, mens øvrige aksjer eies av fire selskaper tilhørende familie og nærstående.

Blystad-kompanjong og forvalter Viggo Leisner ønsker ikke å kommentere kjøpene overfor DN tirsdag. 

- En tillitserklæring

Det er heller ikke kjent hvilke kurs transaksjonen er gjort på. Monobank lyktes i forrige måned å hente inn 175 millioner kroner.  Legger man emisjonskursen på 4,10 kroner per aksje til grunn utgjør investeringen rundt 25 millioner kroner.

Monobank-sjef Bent Gjendem ser det som et sunnhetstegn at Bergen-dominansen brytes opp på eiersiden. Ved siden av det Gøteborg-baserte finanshuset Prioritet Group AB, som også er hovedaksjonær i det norske inkassoselskapet B2H Holding, preges aksjonærlisten av Monobanks bysbarn.

- Vi er er kjempefornøyd med å få inn Blystad og ser på det som en tillitserklæring, sier Gjendem til DN.

Han legger til at det også har tilkommet andre nye investorer, blant annet fra Sverige, etter emisjonen.

Vurderer notering

Flere institusjonelle investorer har uttrykt skepsis til forbrukslånbankene på frykt for omdømme og skjerpet regulering. 

Gjendem mener det ikke er dér skoen trykker, og peker på at svenske Swedbank Robur-fondene er en betydelig aksjonær i Bank Norwegian.

- Vi har møtt en del fond på roadshowet vårt, og de sier at enten må dere noteres eller så må det være et signal om børsnotering innen tolv måneder. Det er en aktuell problemstilling, som er til vurdering, sier Gjendem.

Selv har han pantsatt boligen for å investere i Monobank, der han per i dag eier 2,2 millioner aksjer, om lag én prosent.

Supergevinst

Nordmenns appetitt på usikret gjeld har økt kraftig de siste årene, og vokser dobbelt så raskt som den samlede gjeldsveksten. På ti år har nordmenns forbruksgjeld nær tredoblet til rundt 90 milliarder kroner.

 Blystad var i 2007 blant de første til å satse i dette markedet da han bidro til oppkapitaliseringen av Bank Norwegian. Verdien av Bank Norwegian har nær doblet seg på ett år og fire­doblet seg på to år. Banken verdsettes nå til nær 14 milliarder kroner på Oslo Børs.

Det gjorde også at investoren i starten av oktober i år kunne innkassere nærmere 300 millioner kroner, det aller meste gevinst, etter salg av en større aksjepost. Blystad-systemet kontrollerte da ytterligere 5,2 millioner Bank Norwegian-aksjer, tilsvarende rundt 400 millioner kroner basert på dagens kurs. 

Les også: Investor Arne Fredly: Har tjent 1,1 mrd. på bankaksjer dnPlus

Av Bank Norwegians liste over de 20 største aksjonærene per 6. desember, er det kun Blystad-selskapet Songa AS som dukker opp, med i overkant av to millioner aksjer, tilsvarende 1,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bilen for deg med liten familie og mye penger
Audi S5 er kanskje den beste allrounderen av alle egobilene.
01:56
Publisert: