Bitcoinkursen har økt med 1500 prosent det siste året – og har flere ganger falt kraftig. Det svinger, men tydeligvis ikke nok for alle.

New York-børsen (Nyse) sendte nylig en søknad om godkjennelse av fem nye fond til SEC (Securities and Exchange Commission) i USA, der målet er å øke svingningene i bitcoin-kursen og gi inntil dobbel avkastning – eller tap. Fondene skal drives av Direxion Asset Management.

Ikke alle lar seg imponere.

– Det ville være galskap av dem å faktisk godkjenne dette. Da gir de et godkjenningsstempel på dette som et investeringsobjekt, og jeg tror ikke myndighetene ønsker å gjøre det, sier Michael Chon, sjef for investeringsstrategi ved Atlantis Asset Management til CNBC.com.

– Det er ikke noe jeg ville plassert mine kunder i, i noen form. Det kan bare bli pinlig, sier han.

Giret opp

En av de største innvendingene mot bitcoin og andre digitale myntenheter som valutaer er at de svinger for mye. Man kan avtale en pris på en handel, for så å oppleve at valutaen sender den opp ti, 30 eller 50 prosent de neste timene, eller at man plutselig får 30 prosent mindre betalt enn man baserte handelen på. Bitcoin har gjort mange rike, og har flere ganger falt dramatisk, men enkelte synes tydeligvis at denne berg-og-dal-banen fremdeles ikke er rå nok.

Fond som girer opp svingninger ved hjelp av derivater har vært på markedet i mange år, og utgjør 34,7 milliarder dollar i verdier, en liten del av ETF-industrien, en type investeringsprodukter med totalverdi på 3500 milliarder dollar, ifølge CNBC.com.

Det nye er at Direxion vil bringe svingningsforsterkelsene inn i den allerede usikre kryptovalutaen.

Dobbel-shorting av bitcoin

Fondene vil ikke følge bitcoinkursen direkte, men være knyttet til handelen i fremtidskontrakter i bitcoin. Denne handelen åpnet før jul på Cboe og CME-markedene, og nå ønsker altså New York-børsen å få en del av bitcoin-handelen.

Det er søkt om tre fond for dem som tror på økte bitcoinkurser – som øker tap og gevinst med 25 prosent, 50 prosent og 100 prosent. I tillegg har de planlagt to fond for dem som vil satse på fall i kursen, der det ene dobler utslagene.

Hadde man satset på dette fondet gjennom bitcoin-oppgangen i høst ville det gitt enorme tap, men det kunne gitt fantastisk gevinst med fulltreff da kursen nylig stupte fra rundt 20.000 dollar til drøyt 12.000 dollar på noen dager i desember.

– Det kommer til å gi utrolig volatilitet, sier Nick Colas, som følger bitcoin og er gründer i DataTrek Research til CNBC.com.

Han mener det er jakten på kraftige svingninger, som har vært sjelden vare i andre markeder, som gjør dette interessant for spekulanter.

Tar tid

En søknadsprosess kan typisk ta seks til ni måneder. Sheila Warren, leder for blockchain i World Economic Forums ser dette som nok et fremstøt for å gjøre kryptovalutaen til en legitim del av markedet.

– Institusjonelle investorer og andre kommer til å reagere på disse fondene. Det er hensikten, sier hun, og mener det er fordeler og ulemper ved slike fond.(Vilkår)