Porsche, et av verdens mest velkjente luksusbilmerker, forbereder nå en børsnotering som kan bli den største i Europa i år og blant de største noteringene i tysk historie.

Ifølge internasjonale medier skal prisingen av selskapet ligge på rundt 90 milliarder euro, eller om lag 870 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Den forestående noteringen kommer samtidig som finansmarkedene preges av uro forårsaket av krigen i Ukraina. Hverken i Norge eller utenlands har appetitten vært spesielt høy for noteringer av nye selskaper så langt i år, etter et par år med rekordmange nye selskaper på børs.

Her hjemme har for eksempel Fred. Olsen Windcarrier satt en børsnotering på pause, etter at selskapet tidligere i år kom frem til at «markedstilstanden er hardt rammet» som følge av geopolitisk spenning.

I Tyskland har Porsche og morselskapet Volkswagen AG imidlertid nå valgt seg ut et helamerikansk lag med banker og meglerhus som skal bistå med noteringen av det ikoniske luksusbilmerket.

Børsnoterer en minoritetsandel

Når Porsche skal børsnoteres er det nemlig ikke alle selskapets aksjer som blir lagt ut på det åpne markedet.

I dag er det det børsnoterte selskapet Volkswagen AG som eier alle aksjene i Porsche. Volkswagen AG er igjen kontrollert av holdingselskapet Porsche SE, som er heleid av den østerriksk-tyske Porsche-Piech-familien. Med 53 prosent av aksjene i Volkswagen AG er Porsche-Piech-familien altså den største eieren, foran blant annet den tyske delstaten Niedersachsen og det statlige, qatarske investeringsselskapet Qatar Holding.

Etter Porsches børsnotering er planen at Volkswagen AG forblir største eier med 75 prosent av aksjene, mens Porsche-Piech-familien, gjennom Porsche SE, får 25 prosent av aksjene.

De resterende 25 prosentene er planlagt at skal legges ut for salg i markedet, i en transaksjon som ifølge Bloomberg priser Porsche til rundt 90 milliarder euro.

Porsches administrerende direktør Oliver Blume presenterer en Porsche Taycan i 2019. Modellen er selskapets første helelektriske bil.
Porsches administrerende direktør Oliver Blume presenterer en Porsche Taycan i 2019. Modellen er selskapets første helelektriske bil. (Foto: Patrick Pleul/AFP/NTB)

Det er Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan Chase og Citigroup som har fått oppdraget med å hjelpe Porsche på børs.

Ifølge flere utenlandske medier vil børsnoteringen lettere kunne gi tilgang på ny kapital for et selskap som er i høygir for å ta igjen Teslas forsprang. Volkswagen-konsernet har forpliktet flere titall millioner euro til satsingen på el-biler, og med eksempelvis Porsche Taycan har luksusbilmerket allerede én utfordrer i spill.

Ifølge Financial Times står Porsche for rundt 300.000 biler av de totalt ni millioner bilene Volkswagen-konsernet selger hvert år, men utgjør likevel en fjerdedel av overskuddet.

Kan skje i fjerde kvartal

I slutten av februar ble det ifølge Reuters klart at børsnoteringen kan skje allerede i løpet av fjerde kvartal i år, selv om det ikke ennå finnes en offisiell tidsplan.

– For meg er dette en ideell timing for den potensielle transaksjonen, som kan være med på å virkelig sette fart på skiftet mot el-biler, sa Volkswagen-sjef Herbert Diess i en melding tidligere i år.

Volkswagen er som kjent Europas største bilprodusent og eier i tillegg til Porsche også Audi, Ducati og Lamborghini. Konsernet omsatte i fjor for 250 milliarder euro.

Bil med Embret: – Et røverkjøp
Innstegsmodellen av Porsche Taycan Cross Turismo er en «no brainer» for DNs bilanmelder.
03:12
Publisert:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.