Oppdrettsgiganten Mowi (tidligere Marine Harvest), hvor milliardær John Fredriksen er hovedaksjonær, leverte onsdag et operasjonelt driftsresultat på 166 millioner euro i fjerde kvartal 2019.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 164 millioner euro. Det er omtrent som Mowi selv anslo i en resultatoppdatering i januar.

Til sammenligning hadde Mowi et operasjonelt driftsresultat på 213 millioner euro i fjerde kvartal 2018.

Mowi skriver i kvartalsrapporten at resultatfallet i hovedsak skyldes lavere priser ettersom effekten av høyere volumer ble motvirket av høyere kostnader.

Driftsinntektene endte på 1,1 milliarder euro i kvartalet, marginalt opp fra samme periode året før.

Skuffer på utbytte

Styret i Mowi har besluttet et kvartalsutbytte på 2,60 kroner per aksje. Det betyr at det betales ut 1,34 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene. Av dette tilfaller 188 millioner kroner hovedaksjonær John Fredriksen.

Det var på forhånd ventet at Mowi ville annonsere et utbytte på 2,68 kroner per aksje for fjerde kvartal 2019. Det viser gjennomsnittet av ni estimater Infront Data har hentet inn for TDN Direkt.

I 2020 ventes et slaktevolum på 450.000 tonn.

Rekordproduksjon

Mowi skriver at det produserte mer laks enn noensinne i 2019, totalt 436.000 tonn, opp fra 375.000 tonn i 2018. Det pekes også på rekordhøy omsetning på 4,14 milliarder euro, men bunnlinjen viser et fall fra 567 millioner euro i 2018 til 476 millioner euro i fjor.

– 2019 var et nytt godt år finansielt for Mowi. Rekordhøye volumer i alle forretningsområder, gode laksepriser og relativt stabile kostnader resulterte i god inntjening og høye utbytter. Jeg er veldig stolt av innsatsen fra mine 15.000 kolleger som har bidratt til de gode resultatene, sier den nye konsernsjefen Ivan Vindheim i en melding.

I 2020 venter Mowi driftsinvesteringer på 265 millioner euro. Selskapet ser samtidig en oppbygging i arbeidskapitalen på 90 millioner euro.

Virus skaper usikkerhet

To av ni analytikere anbefaler kjøp av aksjen, seks anbefaler hold og en salg med kursmål som varierer fra 220 til 256 kroner.

Lars Konrad Johnsen hos Carnegie skriver at han ser «en risiko for lavere volumguiding og har redusert estimatet for slaktevekt i 2020 med 6000 tonn til 444.000 tonn, samtidig som vi har justert opp vårt kostnadsanslag noe». Og videre at koronaviruset skaper en ekstra usikkerhet i en periode hvor de fundamentale forholdene for sektoren ikke har bedret seg siden i høst.

– Lakseprisen økte betydelig i alle markeder gjennom kvartalet og videre i januar som resultat av sterk etterspørsel og lavere tilbudsvekst. Til tross for kortsiktige utfordringer knyttet til koronaviruset er utsiktene for Mowi gode, sier konsernsjef Vindheim i en melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.