Det har vært dramatisk i lakseselskapet NTS den seneste tiden, der familiene på eiersiden har kjempet om å sikre seg flertallet av aksjene – og kontrollen over styret.

Mandag ettermiddag tok kampen en ny vending.

Først meldte konkurrenten Salmar, som ledes av Gustav Witzøe og er kontrollert av hans sønn Gustav Magnar Witzøe, at det vil komme med et konkurrerende bud.

Deretter varslet Mowi, verdens største oppdretter og kontrollert av den London-bosatte kyprioten John Fredriksen, at det dropper sine budplaner.

«Vilkårene er ikke lenger tilfredsstilt», konstaterte Mowi i sin melding til Oslo Børs.

John Fredriksen er største eier i Mowi, som mandag meldte at det ikke går videre med det planlagte budet på NTS.
John Fredriksen er største eier i Mowi, som mandag meldte at det ikke går videre med det planlagte budet på NTS. (Foto: Elin Høyland)

- Et trøndelagsbasert håndslag

Mens Mowi hadde lansert en hensikt om å by 110 kroner aksjen der halvparten ville være i Mowi-aksjer, bød Salmar 120 kroner, der 24 kroner var kontant. Salmars tilbud verdsetter NTS til 15,1 milliarder kroner. Det var det samme som markedet verdsatte NTS til ved børsslutt mandag.

Begge de to budene var med krav om at minst halvparten av eierne aksepterte budet.

Konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar skriver i en epost til DN at NTS er et flott selskap og mener de to selskapene sammen vil «bli et trøndelagsbasert håndslag til å innfri regjeringens ambisjoner om å gjøres Norge til verdens fremste sjømatnasjon.»

– Sammenslåingen vil gi økt kapasitetsutnyttelse og vekstkraft i alle ledd i verdiskapingen, fra settefisk og produksjon til salg på det internasjonale marked, skriver han.

– Vil det være aktuelt å selge unna enkelte datterselskaper ?
– Det vi nå konsentrerer oss om er hva vi skal bygge sammen for, ikke hva vi eventuelt skal selge, svarer Witzøe i eposten.

– Kommer dere til å bevare de lokale arbeidsplassene i Rørvik-området?
– Begge selskaper har betydelig virksomhet i den nordlige delen av Trøndelag. Det er en kyststrekning med gode betingelser for produksjon av atlantisk laks. Kompetansen og produksjonen i dette område vil vi satse videre på. Det vil gi et godt grunnlag for å styrke verdiskapingen og trygge sysselsettingen også i Rørvik og ytre Namdal, skriver Witzøe videre.

Salmar meldte i en teknisk melding uten kommentarer eller annet snikksnakk, at familiene Dolmen, Emilsen og Jacobsen-familien hadde gitt ugjenkallelig aksept om salg av sine aksjer til Salmar. Disse aksjonærene har totalt 23,6 prosent av aksjene. Det betyr at Salmar uansett har sikret seg en plass som den nest største enkeltaksjonæren i NTS.

I tillegg hadde familiene Bondø, Williksen og en annen Dolmen-gren med totalt rundt 26,5 prosent av aksjene, gitt en støtteerklæring og stilt seg positive til budet. Det fremgår ikke om de hadde stilt noen forutsetninger om å kunne akseptere høyere bud eller lignende for sin støtte.

Den største eieren av NTS er Helge Gåsø fra Frøya, som eier 37 prosent av NTS.

Gustav Witzøe er grunnlegger, konsernsjef og største eier i Salmar. Nå byr selskapet på NTS.
Gustav Witzøe er grunnlegger, konsernsjef og største eier i Salmar. Nå byr selskapet på NTS. (Foto: David Engmo)

Aksjen over budpris

Oslo Børs bestemte seg for å suspendere all handel i de relaterte selskapene før meldingen mandag. Det gjaldt både Salmar, NTS, NTS-datterselskapet NRS, samt det relaterte brønnbåtrederiet Frøy.

NTS-aksjen føk naturlig nok til værs etter at suspensjonen på Børsen ble opphevet, og endte dagen på 120,50 kroner, opp fem prosent fra sluttkursen fredag. Tar man hensyn til at Salmar-aksjen endte bitte litt ned, betyr det at NTS-aksjen endte dagen 70 øre over Salmars bud.

Arctic Securities er finansielle rådgivere for Salmar, mens Bahr er juridiske rådgivere. Meglerhuset Carnegie og advokatfirmaet Thommessen er rådgivere for aksjonærene som har gitt forhåndsaksept og støttet Salmars tilbud.

Storeier Helge Gåsø besvarte ikke DNs umiddelbare henvendelser.

Skuffet

Hans Martin Storø var foreslått som ny styreleder da de opprørske familie-eierne ville kaste Gåsø og sønnen ut av NTS-styret i slutten av januar. Han snudde i stedet i siste liten, Gåsøene fortsatte i styret, og Storø gikk inn som ordinært styremedlem. Storø sier mandag ettermiddag at han er skuffet.

– Jeg synes det er meget merkelig at en del av aksjonærene har akseptert dette, uten at vet hvor dette ender, sier han, og viser til at halvparten av familiene som har akseptert budet ikke har mulighet til å trekke aksepten tilbake.

Storø mener at en slakt av NTS har vært planen hele tiden for disse aksjonærene.

– Dette visste jeg allerede ved forrige generalforsamling, og det var bakgrunnen for at jeg ikke ville gå inn som styreleder, sier han.

Fredag denne uken er det ny generalforsamling i NTS, hvor valg av styre og valgkomité står på planen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.