Ifølge en selskapsmelding fra Mybank fredag morgen går Håkon Reistad Fure av som daglig leder i selskapet.

Finanstilsynet har varslet banken i en foreløpig tilsynsrapport at banken kunne bli pålagt å skifte ut daglig leder, står det i meldingen.

– Selv om dette er en pågående prosess, har styret og Fure blitt enige om at det er i bankens beste interesse å skifte daglig leder allerede nå, skriver banken.

Finansdirektør Caroline Kvam Stokke tar over som daglig leder.

Finanstilsynet har også varslet at banken kan bli ilagt et overtredelsesgebyr for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven på 4,5 millioner kroner. I tillegg risikerer banken et midlertidig forhøyet kapitalkrav på 40 millioner kroner, samt pålegg om å rette nærmere bestemte forhold.

Den avtroppende banksjefen har ikke besvart DNs henvendelser.

– Jeg har ingen kommentarer på nåværende tidspunkt utover det som står i meldingen, skriver styreleder Trond Bentestuen i en tekstmelding.

– Finanstilsynet har sendt en foreløpig tilsynsrapport som banken er gitt anledning til å kommentere på. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet i en epost.

Måtte bytte hele styret

Mybank er en nisjebank som tilbyr såkalte omstartslån – altså lån med sikkerhet i bolig til kunder som trenger en «økonomisk omstart». Den største eieren i selskapet er den svenske eiendomsmilliardæren Erik Selin. Håkon Reistad Fure selv eier knappe ti prosent av aksjene, og er med det bankens fjerde største aksjonær.

Tilsynet startet undersøkelser av banken etter at DN skrev om Aylar Lies eksklusive leilighetskjøp på Tjuvholmen i Oslo i fjor høst. Ikke bare hadde Mybank finansiert kjøpet til 34 millioner kroner, Espen Auberts selskap Daimyo hadde i tillegg gitt pokerspilleren og den tidligere glamourmodellen et privat lån – uten at resten av styret var klar over det.

Tidligere i år krevde Finanstilsynet at hele Mybank-styret måtte byttes ut. I en knusende tilsynsrapport ble det beskrevet hvordan det behandlet lånesøknader på epost og at de ga en inntektsløs kunde lån på 31 millioner kroner.

DN har også i en større dokumentar beskrevet hvordan Espen Aubert ga lån i gråmarkedet, en virksomhet Finanstilsynet konkluderte med var ulovlig. I dag eier Espen Aubert ti prosent av aksjene i Mybank.

Tidligere Trøim-medarbeider

Fure er tidligere kjent som en av Tor Olav Trøims nærmeste medarbeidere. Han jobbet i flere år som bankanalytiker i meglerhuset DNB Markets, før han ble plukket opp av Trøims Magni Partners i 2014. Mens han jobbet for Trøim satt Fure i styret til Avida Finans, Storebrand og Yara.

Håkon Reistad Fure bak sin tidligere sjef Tor Olav Trøim under Pareto-konferansen for noen år siden.
Håkon Reistad Fure bak sin tidligere sjef Tor Olav Trøim under Pareto-konferansen for noen år siden. (Foto: Gorm K. Gaare)

Våren 2020 sluttet han hos Trøim, investerte i Mybank, og ble selv arbeidende styreleder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.