Saken oppdateres!

– Jeg gleder meg mest til å høre meg selv, men dessverre er ikke jeg på programmet, sier en spøkefull Knut E. Sunde, leder av Norsk Industri.

Onsdag morgen samlet Norges maktelite seg i Oslo Spektrum på Næringslivets Hovedorganisasjon årskonferanse.

Knut E. Sunde i Norsk Industri på NHOs årskonferanse.
Knut E. Sunde i Norsk Industri på NHOs årskonferanse. (Foto: Gunnar Lier)

NHOs årskonferanse arrangeres hvert år i starten av januar. I år har arrangementet fått tittelen «Vi og verden».

Kristin Skogen Lund har selv deltatt under planleggingen av konferansen som administrerende direktør i NHO før hun nylig ble konsernsjef i Schibsted.

– Det er veldig fint å være med på en konferanse jeg så vidt rakk å delta i planleggingen av. Jeg gleder meg spesielt til å høre med hva Ronan Farrow og Jens Stoltenberg har å si, i tillegg til vår egen representant fra Schibsted.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO (t.v) fikk en god klem av sin tidligere sjef Kristin Skogen Lund før starten på NHOs årskonferanse. Her er de flankert av Bjørn Otto Sverdrup i Equinor og Ulf Sverdrup i NUPI (t.h.).
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO (t.v) fikk en god klem av sin tidligere sjef Kristin Skogen Lund før starten på NHOs årskonferanse. Her er de flankert av Bjørn Otto Sverdrup i Equinor og Ulf Sverdrup i NUPI (t.h.). (Foto: Gunnar Lier)

Konserndirektør Toril Nag i Lyse er på årskonferansen for å hente inspirasjon.

– Og så treffer man alltid mange hyggelige kolleger her. Det er en treffplass, men ikke minst synes jeg at tema er veldig relevant. De pleier å treffe godt på tema og tar samfunnet litt på pulsen, sier Nag.

Festmat i kveld

Næringslivstoppene skal gjennom en dag med foredrag av journalist Ronan Farrow som rullet opp Metoo-avsløringene om Harvey Weinstein, statsminister Erna Solberg, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (til venstre) og NHO-sjef Ole Erik Almlid er på plass i Oslo Spektrum.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (til venstre) og NHO-sjef Ole Erik Almlid er på plass i Oslo Spektrum. (Foto: Elin Høyland)

Komikeren bak «Svart humor», Yousef Hadaoui, leder konferansen.

Til slutt samles de til den tradisjonsrike middagen, der Bocuse d’Or Norge har satt sammen en meny bestående av blant annet andelårstaco, reinsdyr fra Røros, skreirogn med seterrømme, pepperrot og flatbrød.

Matvaregiganter møttes

Eiendomssjef Tom Kristiansen i Rema 1000, som inntil nylig var kjedens Norgessjef, møtte konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen og tidligere fotballproff Jan-Åge Fjørtoft før starten på programmet.

- Dette er en fin måte å møte folk på, og en fin påminnelse om det som skjer rundt oss. Senest i natt ble det holdt en tale som viser at det er uro i verden, sier Runar Hollevik, med henvisning til USAs president Donald Trumps direktesendte tale om grensemuren mot Mexico.

Tom Kristiansen i Rema (t.v.), konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen og Jan Åge Fjørtoft pratet forball og næringsliv før starten på NHOs årskonferanse.
Tom Kristiansen i Rema (t.v.), konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen og Jan Åge Fjørtoft pratet forball og næringsliv før starten på NHOs årskonferanse. (Foto: Gunnar Lier)

Også Tom Kristiansen mener det er viktig å diskutere siste nytt, også med konkurrentene. Blant annet har han merket seg de nye reglene fra Finansdepartementet som ble innført med nyttår. Disse flytter ansvaret for å melde inn bruk av ansattfordeler fra de ansatte til bedriftene.

- Det vil bety mer byråkrati og mer arbeid. Det får gå en grense for hvor mye man skal detaljstyre, sier han.

Hollevik vil derimot ikke mene mye om debatten overfor DN.

- Vi forholder oss til regelverket som foreligger, sier han.

Hagen: – Jeg er ikke vanskelig i matveien

I år som i fjor deltar investor Stein Erik Hagen på NHO-konferansen.

– Det blir interessant å møte en del av foredragene og møte folk.

– Og i kveld blir det fest?

– Nei, det blir middag.

– De serverer andetaco. Er det noe som faller i smak?

– Jeg er ikke vanskelig i matveien og synes alt er godt, sier han.

Konferanse, ikke forhandlinger på Hareide

På årskonferansen deltar også Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide.

– NHOs årskonferanse er en nyttig arena å være til stede på. Temaet «Vi og verden» synes jeg er spennende. Vi må ikke få nok med oss selv, da blir vi fattige, sier Hareide.

Samtidig med NHO-konferansen pågår det fortsatt regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Frp, Venstre og Frp. Der har Hareide også vært – men bare på besøk. Hareide anbefalte partiet i høst å søke samarbeid med venstresiden.

– Det hadde jo vært naturlig vært spennende for meg med en alternativ løsning, men jeg har full tillit til de som er på Granvolden. Samtidig er jeg er naturlig nok fortsatt skuffet. Min mening rundt det valget har ikke endret seg, sier han.

Knut Arild Hareide på NHOs årskonferanse.
Knut Arild Hareide på NHOs årskonferanse. (Foto: Gunnar Lier)

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen gleder seg til å delta på årskonferansen.

– Hvordan er det å være i løvens hule?

– Det er en hyggelig start på året å komme på NHOs årskonferanse og høre hvilke perspektiver man ønsker å sette på dagsordenen. Det blir spennende å se hvilke innledere og temaer som løftes. Jeg tror det blir mange interessante innledninger spesielt om aktuelle temaer som handel, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: